Espanjassa koronavirukseen on menehtynyt lyhyessä ajassa valtava määrä ihmisiä. Kuva madridilaiselta hautausmaalta. LEHTIKUVA / AFP Baldesca Samper

Viesti Suomelle Espanjasta: Testatkaa lieväoireisetkin

Aurinkorannikolla talvikaudet asuva Matti Kairi kertoo Espanjan muuttaneen koronatartuntojen hoito-ohjeistusta.

Espanjan Aurinkorannikolla talvikuukaudet asuva Matti Kairi kehottaa Suomeakin laajempiin testauksiin koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

– Onko laskettu, mitä yhden henkilön kymmenen vuorokauden tehohoito maksaa? Kuinka monta testausta sillä rahalla voisi tehdä? THL on mielestäni juuttunut siilomaiseen tapaan toimia, jolloin niin sanottu iso kuva jää arvioimatta, Kairi hämmästelee muutamalle suomalaiskansanedustajalle lähettämässään sähköpostiviestissä.

Kairi kertoo, että koronatartuntojen hoito-ohjeistusta on muutettu Espanjassa nyt niin, että myös lieväoireiset passitetaan mahdollisimman pikaisesti koronavirustestiin, keuhkoröntregiin ja tiettyihin lääkehoitoihin.

Kairi on linkannut viestiinsä Espanjan Sanomien päätoimittajan Arto Ryynäsen jutun, joka on julkaistu lehden Facebook-sivuilla ja joka pohjautuu hänen lääkärinä työskentelevän vaimonsa tietoihin.

”Hoitoprotokolla vaihdettiin, koska kävi ilmi, että monen alle 60-vuotiaan lieväoireisen tartunnan saaneen tilanne huononi dramaattisesti 7–10 vuorokauden jälkeen ja he saivat rajun keuhkoinfektion vakavine hengitysvaikeuksineen ja joutuivat hengityskoneeseen ja jopa menehtyivät. Aiheesta valmistui viime viikolla kliininen ranskalaistutkimus, jonka perusteella hoito-ohjeistuksen muutokselle on lääketieteelliset perusteet”, kirjoittaa Ryynänen jutussa ja kertoo lähestyneensä asiassa myös Suomen terveysviranomaisia.

Espanjassa koronavirusepidemia jatkuu rajuna. Verkkouutisten uudessa Karanteenissa-juttusarjassa kerrotaan suomalaisista, jotka elävät korona-arkea eri maissa. Ensimmäisessä osassa pureudutaan Matti Kairin sekä Hilkka Vahervuoren arkeen ja selviytymiskeinoihinsa tiukan ulkonaliikkumiskiellon oloissa Espanjan Aurinkorannikolla.

Juttusarjan ensimmäinen osa on luettavissa Verkkouutisten Plus-osiosta ilmaiseksi kirjautumalla. Huom! Kirjautumisessa Verkkouutisten Plus-osioon oli viikonvaihteessa ongelmia, mutta nyt linkin pitäisi toimia.

Lue myös: Aurinkorannikon suomalaiset: Ottakaa rajoitukset tosissaan

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt