X
SULJE MAINOS
Alaskaan sijoitettu F-22 Raptor -hävittäjä. Kuva: U.S. Air Force / Jamal Wilson

“Viesti Kiinalle” – USA lähettää kymmeniä superhävittäjiä Tyynellemerelle

Analyytikoiden mukaan harjoitukseen osallistuu epätavallisen suuri määrä F-22 Raptor -hävittäjiä.

Yhdysvaltain ilmavoimat lähettää yli kaksikymmentä F-22 Raptor -hävittäjää harjoitukseen läntiselle Tyynellemerelle heinäkuussa, kertoo CNN.

USA:n Tyynenmeren ilmavoimat kertoi tällä viikolla, että noin 25 F-22-hävittäjää lähetetään Guamin ja Tinianin saarille.

– Me emme ole koskaan lähettäneet näin montaa Raptoria samaan aikaan Tyynenmeren ilmavoimien operaatioalueelle, kertoo Tyynenmeren ilmavoimien komentaja, kenraali Ken Wilsbach.

F-22 Raptor on viidennen sukupolven lentokone, jota pidetään maailman edistyneimpänä hävittäjänä.

Puolustusanalyytikko Carl Schusterin mukaan hävittäjien osallistumisella harjoitukseen lähetetään Kiinalle viesti. Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat kiristyneet Etelä-Kiinan merellä. Välejä hiertää myös Taiwan. Yhdysvallat on sitoutunut tukemaan Taiwania. Kiina pitää puolestaan Taiwania osanaan.

Hänen mukaansa normaalisti F-22-hävittäjiä osallistuu eri harjoituksiin 6–12 kappaletta.

– Tyynenmeren ilmavoimat osoittaa voivansa lähettää lyhyellä varoitusajalla alueelle yhtä monta viidennen sukupolven hävittäjää tai enemmän kuin mitä Kiinalla on yhteensä.

Schusterin mukaan Kiinan ilmavoimilla on noin 20–24 toimintakykyistä viidennen sukupolven hävittäjää.

Yhdysvalloilla on noin 180 F-22-hävittäjää, joista noin puolet kykenee suorittamaan tehtäviä, koska osa on aina huollossa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt