Tavarakontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Vienti Kiinaan romahti 19 prosenttia

Kauppataseen alijäämää kertyi Suomelle Kiinan-kaupassa tammi-elokuussa 1,6 miljardia euroa.

Suomen tavaravienti Kiinaan laski Tullin mukaan 19 prosenttia tammi-elokuussa viime vuoden vastaavaan verrattuna, Vienti oli arvoltaan 1,9 miljardia euroa. Tuonti Kiinasta sen sijaan kasvoi 10 prosenttia 3,5 miljardiin euroon.

Samaan aikaan EU-maiden tavaravienti Kiinaan laski Eurostatin mukaan vain 1,1 prosenttia, ja tavaratuonti kasvoi 4,4 prosenttia.

Suomen metsäteollisuuden tuotteiden vienti Kiinaan laski selvästi tammi-elokuussa, samoin kävi koneiden ja laitteiden sekä kemianteollisuuden tuotteiden viennille. Myös malmien viennin laski jyrkkästi.

Sen sijaan kojeiden ja mittareiden, elintarvikkeiden ja kuparin viennin arvo oli kasvussa.

Sähkötekniikan tuonti Kiinasta kasvoi jyrkästi tammi-elokuussa. Vaatteiden ja tekstiilien tuonnin kasvu oli myös huomattavaa. Lisöksi teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonnin arvoon kirjattiin kasvua.

Suomelle kertyi kaupassa Kiinan kanssa tammi-elokuussa kauppataseen alijäämää 1,6 miljardia euroa. Alijäämä muodostui erityisesti sähköteknisten koneiden ja laitteiden sekä tekstiilien ja vaatteiden kaupasta.

Sen sijaan metsäteollisuuden tuotteiden, malmien ja metalliromun sekä elintarvikkeiden kauppa Kiinan kanssa on Suomelle ylijäämäistä.

Kiinan osuus Suomen viennistä oli tammi-elokuussa 5,3 prosenttia. Osuus laski hieman viime vuodesta. Tuonnissa Kiinan osuus kasvoi edellisvuoden 7,5 prosentista 9,1 prosenttiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt