B-52-pommikoneita ja F-16-hävittäjiä yhteislennolla. / Luftforsvaret

Ydinpommittajat videolla Norjanmerellä – ”viesti Venäjälle”

Asiantuntija pitää B-52-pommittajien lentoa tahallisena voimannäyttönä.

Norjan ilmavoimat (Luftforsvaret) on julkaissut videon F-16-hävittäjistään yhteislennolla Yhdysvaltain B-52H-pommikoneiden kanssa.

– Kuusi amerikkalaista B-52 Stratofortress-pommittajaa harjoittelevat norjalaisten hävittäjien kanssa. Tämä on osa suurempaa eurooppalaista harjoitusta, johon osallistuu Naton ohella myös muita valtioita, Luftforsvaret kirjoittaa Twitterissä.

Lentotietojen perusteella Yhdysvaltain koneet olivat lentäneet Pohjois-Dakotasta Grönlantiin ja jatkaneet etelään Norjanmerelle. Kuusi B-52-konetta kuvattiin sunnuntaina Fairfordin lentotukikohdassa Britanniassa.

Naton tiedottajan mukaan pommikoneiden siirto on ”vahva osoitus Yhdysvaltain jatkuvasta sitoutumisesta Natoon ja Euroopan turvallisuudelle”.

Puolustusasiantuntija Hans Kristensen arvioi lennon olleen tahallinen voimannäyttö Venäjälle.

Hän huomauttaa, että lentoreitti oli kuin harjoitus pohjoisnavan kautta tehtävästä ydinhyökkäyksestä Venäjällä sijaitseviin kohteisiin. Kuusi B-52-pommittajaa pystyvät kuljettamaan mukanaan yhteensä 120 kappaletta AGM-86B-risteilyohjuksia, jotka voidaan varustaa ydinkärjillä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt