Black Friday on vuoden suurimpia ostostapahtumia. LEHTIKUVA / AFP Tolga Akmen

Video Black Fridaysta leviää, epidemiologi tyrmistyi

Kuvat paljastavat kiemurtelevat jonot ja täpötäydet parkkipaikat.

Marraskuinen Black Friday -ostospäivä sai aikaan mittavia asiakasryntäyksiä Yhdysvalloissa, Fox News kertoo.

Pahasti koronavirusepidemiassa kärsineessä Yhdysvalloissa riitti ihmisiä kauppojen parkkipaikoilla ja edustoilla jonoiksi asti. Varsinaista ruuhkaa nähtiin esimerkiksi Los Angelesissa sijaitsevassa Citadel Outlets -ostoskeskuksessa (video alla). Asiakkaita kerrotaan olleen lähes yhtä paljon kuin tavallisena Black Fridayna.

Los Angelesin piirikunta päätti uusista koronarajoituksista perjantaina. Toimien joukossa on kolmen viikon liikkumiskielto, joka rajoittaa kaikkea muuta kuin välttämätöntä kotoa poistumista. Vaikka rajoituksesta päätettiin perjantaina, se astuu voimaan vasta maanantaina.

Piirikunnan alueella todettiin pelkästään perjantaina 4544 uutta koronatartuntaa. Myös esimerkiksi New Yorkissa todettiin yli 8000 tartuntaa ensimmäisen kerran sitten huhtikuun.

Harvardin yliopiston epidemiologi Eric Feigl-Ding pitää ostospäivästä jaettua video- ja kuvamateriaalia järkyttävänä.

– Olemme niin pulassa. Ja tämä sama toistuu ympäri maata, Feigl-Ding toteaa.

Epidemiologin mukaan on todellinen uhka, että yhä useampi terveydenhuollon työntekijä menee lakkoon. Hän viittaa esimerkiksi torstaina aloitettuun Seattlen Multicare -lääkäriklinikan hoitajien lakkoon, joka koskettaa yhteensä yli 100 alueen lääkäriä, apulaislääkäriä ja hoitajaharjoittelijaa.

– Ihmiset – terveydenhuollon ammattilaisemme eivät ilmoittautuneet hoitamaan pandemiaa, jota kansallinen tai osavaltion hallinto ei edes yritä pysäyttää. Hoitajat eivät voi tehdä tätä ikuisesti. Terveydenhuollon työntekijöiden kansalliset lakot voivat alkaa, jos emme lopeta tätä pian, Feigl-Ding sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt