Pohjolan Voiman Isohaaran voimalaitos Kemissä. LEHTIKUVA / ri energia Soile Kallio

”Vesivoima on tuhoisin uusiutuvan energian tuotantomuoto”

Ympäristöjärjestö WWF vastustaa jyrkästi ehdotuksia uusiutuvan energian tuen jakamisesta vesivoimalle.

WWF:n mukaan osa eduskunnan talousvaliokunnan jäsenistä haluaisi nostaa vesivoiman uusiutuvan energian tuen piiriin. WWF kertoo vastustavansa ajatusta jyrkästi.

Talousvaliokunnan on tarkoitus jatkaa keskustelua uusiutuvalle energialle myönnettävistä tuista lähiviikkoina. Energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) johdolla laaditussa tukipaketissa vesivoima on rajattu tuen ulkopuolelle, mutta WWF:n mukaan osa valiokunnan jäsenistä haluaisi nostaa sen tuen piiriin.

WWF varoittaa, että vesivoima on maailmanlaajuisesti ympäristölle tuhoisin uusiutuvan energiantuotannon muoto.

– Valtavia metsä- ja suoalueita hukutettiin tekoaltaiden alle ja lähes kaikki vaelluskalakantamme hävisivät, kun Suomen vuolaat joet pakotettiin sotien jälkeen jauhamaan sähköä ympäristön kustannuksella, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska kertoo.

Vesivoiman rakentajia ei hänen mukaansa ole vieläkään velvoitettu korjaamaan aiheutettuja vahinkoja riittävillä toimenpiteillä, eikä esimerkiksi kalan kulun mahdollistavia kalateitä ole rakennettu kuin muutamiin voimalaitospatoihin.

Kemijoki Oy on WWF:n mukaan vedonnut päättäjiin, että vesivoiman lisärakentaminen otettaisiin uusiutuvan energian tuen piiriin. Ovaskan mielestä se olisi käytännössä suoraa tukea yhtiön hankkeelle uuden vesivoimalaitoksen rakentamiseksi Rovaniemen lähistölle Sierilää.

– Kuvio vaikuttaakin lähinnä Kemijoki Oy:n iltalypsyltä, jolla veronmaksajat halutaan saada mukaan maksamaan ympäristölle haitallisen hankkeen kustannuksia, Ovaska arvioi.

Hän muistuttaa, että Sierilän alue on viimeinen esimerkki Kemijoen alkuperäisestä jokiluonnosta.

– Se on elävä ja monella tapaa arvokas alue, jota meillä ei ole varaa menettää. Energiataloudelle uuden voimalaitoksen merkitys olisi sen sijaan vähäinen. Valtion ei missään tapauksessa tule tukea Sierilän rakentamista, Ovaska painottaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt