Työelämäprofessori Vesa Vihriälä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Vesa Vihriälä vasemmistoekonomistille: Hystereesi on jo vältetty

Työelämäprofessorin mukaan hystereesi ei ole peruste laskea elvytystä uudistuksiksi.

Taloustieteen työelämäprofessori Vesa Vihriälä tyrmää STTK:n pääekonomistin Patrizio Lainàn näkemyksen, jonka mukaan elvytys tulisi huomioida työllisyystavoitteessa.

Lainà on laskenut, että elvytyksen hystereesivaikutuksen ansiosta rakenteellinen työllisyys jää pysyvästi noin 22–30 000 henkilöä korkeammalle tasolle kuin ilman elvytystä.

Taloustieteessä hystereesillä tarkoitetaan Lainàn mukaan sitä, että kriiseissä menetettyä tuotantoa ei saada kurottua umpeen, vaan tuotannon taso jää pysyvästi alhaisemmaksi.

Vesa Vihriälän mukaan hystereesin välttäminen on hyvä peruste elvytykselle.

– Mutta ei peruste laskea elvytystä uudistuksiksi, joilla parannetaan lähtötilanteen (ennen koronasokkia) työllisyyttä pysyvästi. Lisäksi ennusteiden mukaan bruttokansantuote 2022 ennen koronaa valinneella uralla eli hystereesi vältetty, Vihriälä kommentoi Lainàlle Twitterissä.

Hallitus nosti työllisyystavoitettaan viime syksynä
STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà. LAURI HEIKKINEN / VALTIONEUVOSTON KANSLIA

Lainàn mukaan juuri koronakriisin vuoksi hallituksen työllisyystavoitetta nostettiin viime syksynä 60 000 työllisestä vuonna 2023 80 000 työlliseen vuoteen 2029 mennessä.

– Ja sitä uutta tavoitetta vasten pitää tietenkin hystereesin tuoma työllisyys myös laskea mukaan, Lainà perustelee.

Vihriälä vastaa, ettei hän tiedä, mitä hallitus on tarkkaan sopinut.

– Mutta itse kuvittelin, että uusi vuosikymmenen loppua koskeva tavoite (ei siis hallitusohjelman v. 2023 60 000) on suhteessa suhdannevaihteluista puhdistettuun tasoon, toisin sanoen ei sisällä koronasokin vaikutuksen poistamista elvytystoimilla, Vihriälä toteaa.

Vihriälä oli hallitusneuvotteluissa mukana keskustan edustajana ja Lainà vasemmistoliiton edustajana.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt