Vesa Vihriälä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Vesa Vihriälä: Tämä on hallituksen seuraava testi

Professorin mukaan Sanna Marinin (sd.) hallituksen pitäisi pystyä vielä isompiin ratkaisuihin.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori  ja taloustieteilijä Vesa Vihriälän mukaan Suomen julkisen talouden velkaantuminen on jo kestämättömällä uralla. Hänen mukaansa velkataso on kuitenkin edelleen maltillinen ja Suomi hyötyy täysimääräisesti euroalueen matalasta korkotasosta.

– Tästä syystä meidän ei tarvitse ryhtyä paniikkitoimenpiteisiin. Se, että ongelmat ratkaisevaa taikasauvaa ei löydy edes EKP:stä, ei meitä haittaa, Vihriälä kirjoittaa blogissaan.

Vihriälä katsoo, että määrätietoinen politiikka työllisyysasteen nostamiseksi, tuottavuuskasvun vauhdittamiseksi ja julkisen palvelutuotannontehostamiseksi ovat riittävät toimenpiteet.

– Jos tässä onnistutaan hyvin, ei alijäämän pienentämiseen myöskään tarvita ainakaan merkittävää menojen karsimista tai verotuksen kiristystä, hän kirjoittaa.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen julkisen talouden kestävyystiekartta sisältää Vihriälän mielestä vaativan mutta realistisen tavoitteen. Tällä hän tarkoittaa julkisen velan ja bruttokansantuotteen vakauttamista tällä vuosikymmenellä, mihin Vihriälän mukaan riittäisi likimain kestävyysvajeen puolittaminen.

– Äskeinen päätös työttömyysputken poistamisesta lisää uskoa siihen, että myös päätöksentekokykyä on. Seuraava (hallituksen) testi on kevään puolivälin tarkastelu. Siinä pitäisi pystyä vielä isompiin ratkaisuihin, Vihriälä päättää blogikirjoituksensa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt