Hallitusta neuvotellaan säätytalolla. LAURA KOTILA/VALTIONEUVOSTON KANSLIA

Verotus levällään, neuvottelijat odottelevat tietoa määrärahoista

Hallitusneuvotteluita luonnehditaan savolaiseksi projektiksi, joka on aloittamista vaille valmis.

Hallitusneuvotteluissa Säätytalolla ratkaisevat päivät ovat vasta lähestymässä.

– Nyt ollaan lähestymässä sitä tilannetta, että on tosi kyseessä, eräs neuvottelija sanoo Verkkouutisille.

Hallitusneuvotteluiden työryhmät odottelevat tällä hetkellä tietoa siitä, kuinka paljon niillä on rahaa käytettävissään. Työryhmissä on muodostettu tilannekuva, mietitty keinot ja laskettu niille hintalaput, mutta tieto käytettävissä olevasta rahamäärästä puuttuu.

– Raamit tarvittaisiin, eräs keskustalainen toteaa.

Vasemmistoliiton edustaja puolestaan tokaisee, että tilanne on kuin savolainen projekti: aloittamista vaille valmis.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan työryhmät ovat keksineet noin kahdeksan miljardin edestä uusia menoja.

Rinne antaa ulospäin todellista positiivisemman kuva

Verkkouutisten saamien tietojen mukaan talouskuvasta ei ole yhteistä näkemystä. Verotyöryhmä on yhtä levällään kuin viikko sitten eikä yhteistä näkemystä siitä, mistä lisätuloja saataisiin ole syntynyt.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne (sd.) vakuuttelee päivittäin medialle, että neuvottelut etenevät hyvin ja lähestulkoon aikataulun mukaisesti. Rinteen mukaan kaksi kolmasosaa työryhmistä sai työnsä valmiiksi eilisiltaan mennessä, mutta neuvottelut ovat yhä kesken ilmastosta, taloudesta ja verotuksesta.

Verkkouutisille kerrotaan, että Rinne antaa positiivisemman kuvan julkisuuteen kuin mikä tilanne Säätytalolla todellisuudessa on.

Hallitusneuvottelut ovat venymässä yli eurovaalien. Lauantaina ei aiota neuvotella, sillä puheenjohtajilla on vaalikampanjointia ohjelmassa ennen sunnuntain varsinaista vaalipäivää. Tällä hetkellä näyttää siltä, että hallitusohjelma voisi valmistua ensi viikon alussa.

Verkkouutisille arvellaan, että keskusta pelaa aikaa ja haluaa tarkoituksella lykätä hallitusohjelman valmistumista yli vaalien. Mikäli puolueen kannatus romahtaa vaaleissa, keskustan uskotaan suuntaavan oppositioon.

Lue myös:

Antti Rinne: Talousraami ja verotus ”lähes selvillä”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt