Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Veronmaksajat: Verotus kiristyy selkeästi ensi vuonna

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan palkansaajien verotus näyttää ensi vuonna kiristyvän selvästi.

Syynä on sosiaalivakuutusmaksujen nousu.

– Kuljemme nyt kohti epävarmempia talousaikoja ja työmarkkinoilla lähestyy syksyn liittokierros. Palkansaajien nettoansioiden ostovoiman leikkaaminen palkkaverotusta kiristämällä olisi tässä tilanteessa vihoviimeinen temppu, arvostelee Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

– Hallituksen on syyskuun budjettiriihessä päättäväisesti purettava kaikki palkkaverotuksen kiristyspaineet riittävillä kompensoivilla kevennyksillä, hän vaatii.

Sosiaalivakuutusmaksujen nousu uhkaa kiristää ansiotulojen verotusta ensi vuonna jopa puolella miljardilla eurolla. Lehtisen mukaan budjettiehdotuksen pieni ja tiukasti pienituloisille painotettu kevennys kalpenee näiden näköpiirissä olevien kiristysten rinnalla.

– Budjettiehdotuksen pohjalta keski- ja hyväpalkkaisten verotus kiristyy selkeästi ensi vuonna. Samalla ansiotulojen verotuksen jo nyt ankara progressio jyrkkenee entisestään. Kevennysten tiukka rajaaminen tulojen mukaan ei ole mitenkään perustelua, hän sanoo.

Lehtinen toteaa myös, että budjettiehdotuksessa esitetty kotitalousvähennyksen leikkaaminen on ristiriidassa hallituksen harmaan talouden purkamiseen ja työllisyyden parantamiseen liittyvien tavoitteiden kanssa.

– Hallitus esittää ohjelmassaan kunnianhimoisia työllisyystavoitteita, mutta käytännön teot puhuvat valitettavasti toista. Kotitalousvähennyksen tuntuva leikkaaminen on perusteetonta ja selkeä pettymys tässä budjettiehdotuksessa.

Veronkiristyksistä pääosa suunnataan nyt valmisteveroihin, mikä on Lehtisen mielestä oikea painotus. Esimerkiksi tupakan veronkorotuksilta voi välttyä käyttämällä vähemmän tätä terveydelle haitallista tuotetta.

– On parempi verottaa haittoja kuin hyödyllisiä asioita, kuten työntekoa. Harmi vain, että työnteon verotusta ei samalla kevennetä, vaan päinvastoin myös se on kiristymässä entisestään.

LUE MYÖS: Näin verotus kiristyisi eri tuloluokissa ensi vuonna

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt