Teemu Lehtinen. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Veronmaksajat: Suomi ei nouse pelkillä siltarummuilla

Menoelvytys on nyt massiivista, veroelvytys sen sijaan loistaa poissaolollaan, toteaa Veronmaksajat.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen harmittelee sitä, että hallituksen elvytysratkaisut kohdistuvat yksipuolisesti vain julkisten menojen lisäämiseen.

– Menoelvytys on nyt massiivista, veroelvytys sen sijaan loistaa poissaolollaan.

Lehtisen mukaan Suomi ei nouse ajankohtaisesta syvästä taantumasta takaisin ripeästi kasvavan talouden, paranevan työllisyyden ja kestävän julkisen talouden uralle pelkillä menopuolen satsauksilla. Myös veropolitiikan ratkaisujen pitäisi tukea vahvaa kasvua.

– Yksityinen talous tarvitsisi myös tilaa nousta koronakuopasta. Tässä suhteessa hallituksen budjettilinja on pettymys, Lehtinen katsoo.

Verotuksessa budjettiriihen tulokset olivat kaiken kaikkiaan laihat. Ansiotulojen verotus pysyy suunnilleen tämän vuoden tasolla, palkansaajien verotus on kiristymässä eri palkkatasoilla 0,1–0,2 prosenttiyksikköä.

Veronkiristysten painopiste on terveys- ja ympäristöhaittoihin kohdistuvassa valmisteverotuksessa. Tupakan ja alkoholin verotus kiristyy. Polttoaineverojen kiristys lisää tavallisen öljylämmitteisen omakotitalon kustannuksia noin 75 eurolla vuodessa.

– Haittaverojen kiristykset olisivat paremmin ymmärrettävissä, jos niiden vastapainoksi olisi toteutettu kevennyksiä ansiotulojen verotukseen. Nyt ratkaisu on toispuoleinen, Lehtinen sanoo.

Sähköllä ladattavien työsuhdeautojen uuden verotuen rajaaminen tässä vaiheessa vain täyssähköautoihin on Lehtisen mielestä huono ratkaisu.

– Jos hallitus haluaisi aidosti edistää ladattavien autojen yleistymistä työsuhdeautoina ja autokannan laajaa uudistumista, olisi verotuki pitänyt jo nyt kohdistaa täyssähköautojen lisäksi myös ladattaviin hybridiautoihin. Hallituksen nyt vain täyssähköautoihin rajattu veroporkkana jää aika elitistiseksi puuhasteluksi, jolla ei tule olemaan laajempaa merkitystä ladattavien autojen yleistymiselle, Lehtinen arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt