X
SULJE MAINOS
Veronika Honkasalo. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Veronika Honkasalo vaatii selvitystä poliisin Elokapina-toimista

Kansanedustajan mukaan poliisin viestinnän on koettu liioitelleen uhkia ja kärjistäneen keskustelua.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen poliisin toimista viimeaikaisten Elokapina-mielenosoitusten yhteydessä.

Honkasalo tiedustelee, aiotaanko poliisin toimintatapoja mielenosoitusten yhteydessä selvittää ja kehitetäänkö poliisin koulutusta kokoontumisvapaudesta. Kansanedustaja kehottaa poliisia toimimaan vastaavissa tilanteissa yhteenottoja sekä ylilyöntejä ehkäisten perus- ja ihmisoikeudet turvaavalla tavalla.

– Mielenosoitusvapaus on demokratian kannalta keskeinen perus- ja ihmisoikeus. Siihen puuttumisen oikeudellinen kynnys on korkea, vaikka mielenosoituksiin liittyisi esimerkiksi sivullisille aiheutuvaa häiriötä tai keinoja pidettäisiin kiistanalaisina, Veronika Honkasalo toteaa tiedotteessa.

Hän muistuttaa poliisin käyttäneen vuosi sitten mielenosoittajiin pippurisumutetta lähietäisyydeltä. Kesän ja syksyn aikana poliisin toiminta mielenosoitusten yhteydessä on Honkasalon mielestä vaikuttanut pääosin asialliselta. Viime viikonvaihteen aikana toiminta on kuitenkin puhuttanut.

Vasemmistoliiton edustaja hämmästelee erityisesti poliisin kommenttia, jonka mukaan valtiojohtoon vaikuttamista ei hyväksytä.

– Kannanotto sopii huonosti demokraattisen maan poliisille. Kokoontumisvapauden keskeinen tarkoitus on mahdollistaa kansalaisten vaikuttaminen päätöksentekoon.

Helsingin poliisi myönsi viikonloppuna arvioineensa Elokapinan mielenosoituksen aiheuttaman turvallisuusuhan Valtioneuvoston linnalla väärin. Myös tapahtumiin liittyvää viestintää pidetään epäonnistuneena.

– Poliisin viimeaikaisen viestinnän on koettu liioittelevan uhkia ja kärjistävän keskustelua sen sijaan, että toiminta keskittyisi mielenosoitusoikeuden turvaamiseen sekä provokaatioiden, yhteenottojen ja ylilyöntien ehkäisyyn, Veronika Honkasalo toteaa.

Kansanedustaja arvostelee mielenosoittajien kiinniottojen venymistä joissain tapauksissa yli vuorokauden mittaiseksi. Hänen mukaansa alustavat rikosnimikkeet vaikuttavat osin kyseenalaisilta.

– Pidättäminen edellyttää todennäköisiä syitä epäillä henkilöä kyseisistä rikoksista. Poliisi ei voi valikoida rikosepäilyihin rikosnimikkeitä sen mukaan, millaisia pakkokeinoja mikäkin nimike mahdollistaa. Herää kysymys, onko näin kuitenkin tapahtunut, Honkasalo ihmettelee.

Muokattu 13.10. klo 14.30: poliisi käytti vuosi sitten mielenosoittajiin pippurisumutetta eikä kyynelkaasua.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt