Veronika Honkasalo. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Veronika Honkasalo: Ihmisoikeuksien rikkomuksia korjataan

Vasemmistoliiton kansanedustaja kiittelee translain uudistuksen etenemistä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kehuu pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusta translain uudistuksen edistämisestä.

Honkasalo jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen kesäkuussa.

– Transihmiset ovat saaneet odottaa perusoikeuksiensa toteutumista tarpeettoman pitkään ja ovat aiheellisesti pettyneitä. On helpottavaa, että Suomi korjaa viimein ihmisoikeusrikkomuksia, joista meille on huomautettu jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tasolta, Veronika Honkasalo toteaa tiedotteessa.

Translain uudistus käynnistettiin valmistelutyöryhmällä, joka julkaisi raporttinsa helmikuussa 2020. Hallituksen suunnittelema muutos pysähtyi tilapäisesti koronaviruspandemian vuoksi.

Työryhmä ehdottaa muun muassa lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista ja oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen erottamista lääketieteellisestä prosessista.

Raportin mukaan oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen ikärajan asettaminen 15 vuoteen on Suomessa mahdollinen.

– Lakiuudistus jää tyngäksi, jos translasten ja -nuorten tilannetta ei ratkaista. Itsemääräämisoikeus omaan sukupuoleen kuuluu myös heille, ja eläminen kokemassaan sukupuolessa täytyy mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatuksen ja koulun tuella, Veronika Honkasalo sanoo.

– Lisäksi on tärkeää huomioida laissa muunsukupuoliset, joita vanhanaikainen translaki ei tällä hetkellä noteeraa, Honkasalo jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt