Hallitus ehdotti verosopimuksesta irtisanoutumista huhtikuussa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Verokeitaalle loppu – Suomi irtisanoo Portugalin verosopimuksen

Suomi irtisanoutuu verosopimuksesta torstaina.

Suomen hallitus esitti huhtikuussa Suomen ja Portugalin verosopimusta irtisanottavaksi. Keskiviikkona tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyväksyi hallituksen esityksen.

Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan sopimuksen irtisanominen varmistaa sen, että Suomi pystyy jatkossa verottamaan Portugalissa asuvien suomalaisten yksityisiä eläkkeitä.

Portugalin hallitus ei ole vielä hyväksynyt vuonna 2016 uusittua maiden välistä verosopimusta. Jos päätöstä sopimuksesta ei tule ennen marraskuun loppua, voi Suomi verottaa eläkkeitä jo vuoden 2019 alusta.

Jos Portugali kuitenkin saa päätöksen aikaan ennen marraskuun loppua, siirtyy eläkkeiden verotuksen muutos uuden sopimuskauden loppuun vuoteen 2022. Muutos koskee niitä eläkkeitä, jotka ovat Portugalissa veronalaisia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi huhtikuussa, että verosopimus ei vastaa Suomen nykyistä veropolitiikkaa. Verosopimus rajoittaa eläkkeiden verotuksen lisäksi Suomessa sijaitsevien osakehuoneistojen vuokrauksista ja myynnistä saatujen tulojen verotusta.

Varakkaat suomalaiseläkeläiset ovat käyttäneet Portugalia verokeitaanaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt