Stora Enson tehtaalla esiteltiin puurakentamista vuonna 2014. LEHTIKUVA / SAMI HALINEN

Verokannusteita toivotaan puutuotteiden kierrätykseen

Kiertotalouden kannalta on tärkeää luoda kierrätetyille puupohjaisille tuotteille markkina, muistuttaa johtaja Mari Pantsar Sitrasta.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kiertotalousteema luotsaava johtaja Mari Pantsar arvioi, että siirtymä kiertotalouteen voi olla Suomen taloudelle lottovoitto.

– Puuta voidaan käyttää korvaamaan ilmastoa ja ympäristöä saastuttavia raaka-aineita. Tämä avaa huiman mahdollisuuden uusille tuotteille, hän toteaa Uusi puu -hankkeen verkkosivustolla.

Ensin on Pantsarin mukaan huomioitava hiilinielujen säilyttäminen, jotta säästytään suurilta ilmastolaskuilta tulevaisuudessa. Teollisuudessa puuta tulee käyttää mahdollisimman korkean arvon kierrätettäviin tuotteisiin ja hiilivarastoina.

– Kiertotalouden kannalta on tärkeää luoda kierrätetyille puupohjaisille tuotteille markkina, jotta materiaali säilyy kierrossa eikä päädy polttoon. Tällä hetkellä puutuotteiden kierrätysmarkkina ei toimi. Valtio voisi edistää markkinaa esimerkiksi standardeilla ja verotuksellisilla kannusteilla, Pantsar ehdottaa.

Puupohjaisten tuotteiden ja materiaalien polttaminen tilanteessa, kun maailman markkinat huutavat kestävistä, uusiutuvista raaka-aineista tehtyjä tuotteita, olisi hänen mielestään silkkaa hölmöyttä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt