X
SULJE MAINOS
Auringon aktiivisuus vaihtelee sykleittäin. / NASA / STEREO / Helioviewer

Verkot ja satelliitit uhan alla – IL: Megamyrsky on tulossa

Professorin mukaan aurinkomyrsky voisi aiheuttaa valtavia tuhoja sähköjärjestelmille.

Avaruusfysiikan professori Minna Palmrothin mukaan tuhoisa aurinkomyrsky voi iskeä maapallolle jo lähitulevaisuudessa. Hänen mukaansa sen aiheuttamiin tuhoihin ei ole varauduttu riittävällä tavalla.

– Mielestäni kyse on vain siitä, milloin se tulee. Tuleeko se ensi aurinkopilkkusyklissä vai seuraavassa. Mutta joskus se tulee, ja silloin näemme, mitä se tekee meidän infrastruktuurillemme, Palmroth sanoo Iltalehdelle.

Laskentamallien mukaan suurikokoinen aurinkomyrsky voi iskeä jo lähivuosikymmeninä. Maan magneettikenttä torjuu tavallisesti auringosta lähtevät hiukkaset, joiden mukana purkautuu ajoittain magnetisoitunutta plasmaa.

Ne aiheuttavat napapiireille revontulia, mutta voimakkaampi purkaus iskisi sähköverkkoihin, merenalaisiin tietoliikennekaapeleihin ja satelliitteihin.

– Osa varmasti menetetään. Voi olla, että vanhoja satelliitteja ei pysty korjaamaan kiertoradalla ja satelliitteja pitää laukaista uudestaan, Palmroth sanoo.

Suomen sähköverkon kestävyys arvioidaan hyväksi, mutta häiriöitä voisi ilmaantua muualla Euroopassa ja esimerkiksi Kiinassa.

Professorin mukaan aurinkomyrskyjen aiheuttamaa uhkaa nyky-yhteiskunnalle ei ole tutkittu riittävästi. Hän selvittäisi, missä kaikkialla laitteisto on riippuvainen sähköstä ja satelliiteista. Megamyrskyn sattuessa toimintaohjeiden pitäisi olla jo valmiina.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt