X
SULJE MAINOS

Verkkohuijareiden toiminta entistä ammattimaisempaa

Vuoden 2014 tietoturvaongelmat koskivat laajasti verkon käyttäjiä ja koostuivat monitasoista kybermaailman uhkista, kertoo Viestintävirasto.

Viraston maanantaina julkaiseman kyberturvallisuuskatsauksen mukaan verkkohuijarien toiminta on entistä ammattimaisempaa. Uhreja voidaan lähestyä sähköpostin ja verkkosivun lisäksi myös tekstiviestein ja puheluin.

– Ihmisten hyväuskoisuus, viestien hyvä kieliasu tekee tietojen kalastelusta entistä tehokkaampaa. Yleistä tietoa henkilökohtaisten tietojen kalastelusta on pidettävä jatkuvasti yllä, todetaan katsauksessa.

Niin ikään katsauksesta ilmenee, että suomalaisissa organisaatioissa on puutteellinen havainnointikyky kohdistettujen haittaohjelmien havaitsemiseksi.

– Suomen teknologiayritysten korkea innovatiivisuus ja valtionhallinnon toimivuus ovat vakoilulle mielenkiintoisia kohteita. Havainnointikyvyn kasvattaminen ja yhteistyön lisääminen ovat oleellinen osa suojautumista.

Katsaus nostaa esiin myös palveluestohyökkäykset. Viraston mukaan niiden voima on kasvanut merkittävästi viime vuosina.

– Globaalilla tasolla raportoidaan kuukausittain yli 100 Gbit/s hyökkäyksistä. Yli 50 Gbit/s hyökkäykset voivat aiheuttaa runkoverkkotason ongelmia internetpalvelujentarjoajille Suomessa.

Palveluestohyökkäysten torjunnassa merkittävässä asemassa on organisaatioiden kriittisten verkkopalveluiden ja tietoliikennejärjestelyiden selvittäminen. Selvityksen perusteella puolestaan pitäisi tehdä riskikartoitus, jonka jälkeen voidaan toteuttaa toiminnan kannalta oikein mitoitetut tietoturvatoimenpiteet.

Viestintävirasto muistuttaa, että teleoperaattorit pystyvät reagoimaan asiakkaiden haittaohjelmatartuntoihin. Kyberturvallisuuskeskuksen Autoreporter-työkalu keräsi yli 200 000 haittaohjelmiin ja tietoturvaloukkauksiin liittyvää havaintoa. Näiden tietojen perusteella verkkojen vastuuhenkilöt voivat toimia havaitun tietoturvauhan torjumiseksi.

Microsoftin raportin mukaan Suomessa on vähiten saastuneita Windows-koneita maailmassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt