X
SULJE MAINOS
Poika myy Talebanin lippuja Heratissa. LEHTIKUVA / AFP Hoshang Hashimi

Verinen paljastus: Taleban petti lupauksensa, yli sata ex-virkailijaa tapettu

Useiden entisten turvallisuusjoukkojen jäsenten kerrotaan joutuneen kostomurhien uhreiksi.

Taleban-joukot ovat teloittaneet tai kaapanneet yli sata entistä poliisia ja tiedusteluviranomaista neljässä Afganistanin maakunnassa sen jälkeen, kun he valtasivat maan 15. elokuuta, todetaan ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) tuoreessa raportissa.

HRW kertoo keränneensä uskottavaa tietoa yli sadasta surmasta Ghaznin, Helmandin, Kandaharin ja Kunduzin maakunnissa.

– Taliban-johdon lupaama armahdus ei ole estänyt paikallisia komentajia teloittamasta tai kaappaamasta entisiä Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäseniä, toteaa HRW:n Aasian apulaisjohtaja Patricia Gossman tiedotteessa.

– Talebanin pitää estää uudet surmat, saattaa tekijät vastuuseen ja maksaa uhrien perheille korvauksia.

HRW kertoo haastatelleensa kasvotusten 40 henkilöä neljässä maakunnassa ja 27 henkilöä puhelimitse. Haastateltavat olivat todistajia, uhrien sukulaisia ja ystäviä, entisiä hallituksen virkamiehiä, toimittajia, terveydenhuollon työntekijöitä ja Talebanin jäseniä. Eräs Taleban-komentaja sanoi, että julmuuksista vastuussa oleville ”ei voida antaa anteeksi”.

HRW:n mukaan Talebanin johto on kehottanut antautuvien turvallisuusjoukkojen jäseniä rekisteröitymään, jotta entiset virkailijat saisivat heidän turvallisuutensa takaavan kirjeen.

Taleban-joukkojen kerrotaan kuitenkin käyttäneen näitä seulontoja ihmisten pidättämiseen ja teloittamiseen muutaman päivän kuluessa rekisteröitymisestä. Ruumiit on jätetty sukulaisten tai yhteisöjen löydettäviksi.

Afganistanilaisen Tolo News -uutissivuston mukaan HRW pyysi Talebania luopumaan tällaisista kostomurhista, mutta islamilaisen emiraatin sisäministeriö kiistää raportin väitteet.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt