Poliisit tutkivat armeijan tukkimaa Tienditasin siltaa. LEHTIKUVA / AFP Raul Arboleda

Venezuelan kansa nousee armeijaa vastaan

Vapaaehtoiset aikovat painostaa armeijaa päästämään kansainvälinen apu maan sisälle.

Venezuelassa vapaaehtoisten verkostot valmistautuvat humanitaarisen avun jakamiseen, kertoo BBC. Apu on tähän asti suljettu maan rajojen ulkopuolelle sotilaallisin keinoin.

Maan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaidó on luvannut avata humanitaarisen avun reitit maahan vastoin hallituksen linjaa.

– Tänään olemme järjestäytyneet kaikissa maamme osavaltioissa vastaanottamaan humanitaarisen avun. Tämä on suuri ele, jonka on mahdollistanut kaikkien Venezuelan kansalaisten yhteen liittyminen sekä maailman solidaarisuus, Guaidó sanoi Twitter-tilillään lauantaina.

Presidentti Nicolás Maduron hallitus on kieltäytynyt ottamasta apua vastaan ja kutsuu sitä poliittiseksi show’ksi sekä ”Troijan hevoseksi”. Guaidó taas on varoittanut, että monet venezuelalaiset ovat vaarassa kuolla ilman kansainvälistä apua.

Guaidó ei hallitse mitään Venezuelan aluetta, joten hän aikoo perustaa keräyskeskuksia naapurimaihin, joihin venezuelalaiset ovat paenneet. Venezuelalaisen Globovisiónlehden mukaan suunnitelmana on kerätä apua kolmessa eri pisteessä ja tämän jälkeen painostaa Venezuelan armeijaa päästämään kansainvälinen apu sisälle maahan.

Guaidón mukaan ensimmäisen yritys tulee tapahtumaan ensi viikolla sotilaiden vartioimalla Simon Bolivar -sillalla Venezuelan ja Kolumbian välillä. Guaidó on sanonut tarvittaessa harkitsevansa myös kansainvälisten joukkojen puuttumisen valtuuttamista tapahtumien kulkuun.

– Tämä on tietenkin hyvin kiistanalainen aihe, mutta tulemme tekemään kaiken, mikä on tarpeen, Guaidó sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt