Venezuelan presidentti Nicolás Maduro. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Federico Parra

Venezuelan oppositio suljettiin ulos vaaleista

Presidentin vastustajat boikotoivat sunnuntain pormestarinvaaleja, sillä heidän mukaansa vaalijärjestelmä on räikeästi puolueellinen.

Venezuelan suurimpia oppositiopuolueita on kielletty osallistumasta ensi vuoden presidentinvaaleihin, kertoo BBC. Vaalit on tarkoitus pitää viimeistään joulukuussa 2018, mahdollisesti jo aiemmin.

Venezuelassa pidettiin sunnuntaina pormestarinvaalit, joita oppositio boikotoi. Keskustavasemmistolaiset puolueet Primero Justicia, Voluntad Popular ja Acción Democrática pitävät maan vaalijärjestelmää puolueellisena.

Presidentti Nicolás Maduron mukaan vain vaaleihin osallistuneet puolueet saavat olla mukana ensi vuonna pidettävissä presidentinvaaleissa.

– Oppositio on kadonnut poliittiselta kartalta. Ne puolueet, jotka eivät olleet mukana tänään, eivät voi osallistua myöskään jatkossa, presidentti totesi kannattajilleen.

Sunnuntain vaaleissa avoinna oli 335 pormestarinvirkaa, joista presidentti Maduron PSUV-puolue voitti 300. Äänestysaktiivisuus jäi alle 50 prosentin.

Vuodesta 2013 asti hallinneen vasemmistopopulistisen Maduron sekä hänen edeltäjänsä Hugo Chavezin valtakausilla Venezuelan talous on romahtanut. Maassa on pulaa jopa peruselintarvikkeista ja bruttokansantuote kansalaista kohden on vuoden 1951 tasolla.

Venezuelan inflaatio on ollut viimeiset viisi vuotta maailman korkeimpia. Sen on arvioitu ylittävän tänä vuonna tuhat prosenttia.

Maduro perusti pian valintansa jälkeen Venezuelaan ”korkeimman yhteiskunnallisen onnellisuuden varaministeriön” (Viceministerio para la Suprema Felicidad del Pueblo), jonka tehtävänä on ollut koordinoida köyhille tarkoitettuja julkisia ohjelmia.

– Tuhlasimme biljoonan, ja onnistuimme samalla raunioittamaan maan talouden, taloustieteilijä Manuel Sutherland kommentoi Ylelle syyskuussa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt