Verkkouutiset

Venäläisvakoojat puhuvat nauhalla työehdoista – ”Perheen lomamatkat maksetaan”

Maanantaina julkistetun syytteen mukaan New Yorkissa on paljastunut venäläinen vakoojarinki.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan kolme venäläismiestä on asetettu syytteeseen vakoilusta Yhdysvalloissa. Miesten epäillään kuuluneen New Yorkissa toimineeseen vakoojarinkiin.

Kaksi miehistä, Igor Sporishev ja Viktor Podobni, toimivat diplomaattitehtävissä, eikä heitä voitu tuoda oikeuden eteen Yhdysvalloissa. Kolmas, Evgeni Burjakov, työskenteli venäläispankissa New Yorkin Manhattanilla ja hänet on pidätetty.

Oikeusministeriön mukaan miehet olivat muun muassa yrittäneet hankkia tietoja Yhdysvaltojen Venäjä-pakotteista.

Vakoojat olivat lisäksi pyrkineet värväämään tiedonantajiksi esimerkiksi finanssialan ihmisiä sekä nuoria naispuolisia yliopisto-opiskelijoita ”suuresta newyorkilaisesta yliopistosta”.

FBI:n salaa nauhoittamissa keskusteluissa vakoojat kertovat toisilleen myös värväystaktiikoistaan.

”Lupaat antaa palveluksen vastineeksi palveluksesta. Saat häneltä dokumentit. Sitten käsket hänen painua h********n”, yksi miehistä ohjeistaa nauhalla.

Toisella nauhalla miehet tuskailevat, kuinka hankalaa naispuolisten tietolähteiden hankkiminen on.

”Syytetyt keskustelevat nauhoilla näiden tietolähteiden mahdollisesta hyödyllisyydestä sekä toisten agenttien yrityksistä värvätä useita muita kyseiseen yliopistoon liittyviä venäläistaustaisia henkilöitä tietolähteiksi”, syytteessä todetaan.

Nauhojen perusteella on varsin selvää, että miehet olivat Venäjän tiedustelun palveluksessa.

Venäläistiedustelun New Yorkissa käyttämässä toimistossa käydyn keskustelun aikana toinen syytetyistä venäläisdiplomaateista keskustelee tunnistamattoman venäläisen agentin kanssa vakoojien työehdoista.

”Kaikilla on viiden vuoden sopimus”, Sporishev sanoo nauhalla toiselle agentille.

”Sotilashenkilöiden ja heidän perheidensä matkakulut maksetaan, kun kyse on virallisesti hyväksytystä lomasta. Meillä SVR:ssä (Venäjän ulkomaantiedustelu) tämä koskee matkoja asemapaikalle ja sieltä pois”, Sporishev selvittää.

”Venäjä iskee takaisin”

”On odotettavissa, että venäläiset aikovat pidättää jonkun, joka on vakoillut meille tai jonka he väittävät vakoilleen meille, entinen CIA:n analyytikko ja Venäjä-asiantuntija Mark Stout toteaa Newsweekille.

Hän pitää melko varmana, että Venäjä ryhtyy vastatoimiin.

FBI:n entisen vastavakoilun ja terrorisminvastaisen toiminnan apulaisjohtajan Harry B. Brandonin mukaan käynnissä voi olla pienimuotoinen vakoilusota.

”Iskeekö Venäjä takaisin? Voit olla sitä varma”, hän sanoo.

Venäjä-asiantuntija Mark Galeotti kuitenkin muistuttaa, ettei Venäjällä ole paljoa, mistä valita.

”Yhdysvalloissa on paljon enemmän venäläisiä vakoojia kuin toisin päin – ainakin epävirallisissa peitetehtävissä. Tietenkin he voivat vain ottaa jonkun kiinni ja väittää, että kyseessä on vakooja”, Galeotti pohtii.

Hänen mukaansa tällainen toimi kuitenkin kärjistäisi tilannetta entisestään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)