Aleksei Navalnyi vangittiin heti hänen palattuaan Venäjälle. LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

Venäläisministeri: Täällä yritetään samaa kuin Valko-Venäjällä

Apulaissisäministeri väittää ulkopuolisten tahojen ruokkivan levottomuuksia.

Venäjän viranomaiset ovat pyrkineet estämään vangitun oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin tukijoukkojen lauantaille kaavailemia mielenilmauksia muun muassa uhkailemalla protestien järjestäjiä syytteillä ja pyrkimällä rajoittamaan tiedon jakamista mielenosoituksista verkossa.

Venäjän medioiden mukaan apulaissisäministeri Aleksander Gorovoi on jopa verrannut maansa tilannetta vilpillisten vaalien jälkeisiin protesteihin räjähtäneisiin Valko-Venäjään ja Kirgisiaan. Gorovoin kommentit tosin seurailivat Kremlin virallista linjaa, jossa maiden kuohuntaa on maalattu ulkomailta lietsotuksi.

– Ulkomailla on paljon tahoja – poliittisia puolueita, näennäispoliitikkoja – jotka yrittävät ravistella tilannetta kesken tärkeän poliitisen syklin, Gorovoi sanoi.

Venäjällä käydään tämän vuoden syksyllä duuman vaalit.

Gorovoi käytti Dozhdin mukaan Valko-Venäjää ja Kirgisiaa esimerkkinä ja totesi, ettei samanlaista yritystä ”heilauttaa tilannetta maassamme” voida sulkea pois.

Aleksei Navalnyin tukijat ovat kutsuneet kansaa kaduille yli 60 kaupungissa ympäri Venäjää. Navalnyi on pohjustanut mielenosoituksia julkaisemalla massiivisen selvityksen presidentti Vladimir Putinin salatuista varoista ja yli miljardin euron hintaisesta palatsihankkeesta Mustanmeren rannalla. Videota on tähän mennessä katsottu Youtubessa jo noin 40 miljoonaa kertaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt