Covid-19-potilaita hoidetaan teho-osastolla Moskovassa. LEHTIKUVA / AFP Dimitar Dilkoff

Venäläislääkäri parahtaa: Tämä on kuin sota

Monet lääkärit ja hoitajat ovat sairastuneet ja kuolleet koronaan.

Venäjän terveydenhuollon kerrotaan olevan romahtamispisteessä koronaepidemian vuoksi. Suojavarusteista on pulaa, ja lääkäreitä on irtisanoutunut paljon.

Venäläiset lääkärit ja sairaanhoitajat kertovat avoimissa kirjeissä, kuinka sairaalat ja terveyskeskukset ovat täynnä potilaita ja terveydenhoitoalan ammattilaiset uupuvat kovan työtahdin vuoksi.

Myös monet lääkärit ja hoitajat ovat sairastuneet ja kuolleet koronaan, kertoo Saksan yleisradioyhtiö ARD.

– Ihmiset! Rukoilen teitä sieluni pohjasta pysymään kotona. Emme selviydy toisesta aallosta. Pian ei enää ole ketään hoitamassa potilaita, kun voimamme ovat aivan lopussa, eräässä lääkärien kirjeessä todetaan.

– Tämä on kuin sota. Toistan, kuin sota. Eilen loppuivat kasvosuojat. Erään kollegani tytär ompeli yhden kasvosuojan minulle ja muille vuorossa oleville, kertoo eräs lääkäri.

Venäjän viranomaiset ovat vähätelleet terveydenhuollon ongelmia. Tiedottaminen koronaan kuolleista lääkäreistä ja sairaanhoitajista ei ole avointa.

Siksi lääkärit ja sairaanhoitajat pitävät itse kirjaa kuolemistaan. Tällä hetkellä epävirallisella listalla on yli kolmesataa nimeä.

Terveysministeriön virallisten tietojen mukaan noin 100 lääkäriä ja sairaanhoitajaa on kuollut.

Tuoreen kyselyn mukaan lääkäreitä on myös käsketty Venäjällä muokkaamaan koronavirustilastoja.

Viranomaisten on epäilty vääristävän koronalukuja todellista matalammiksi kirjaamalla tautia sairastavia esimerkiksi pelkiksi keuhkokuumepotilaiksi.

Henkilökunnan jaksamisesta ja mielenterveysongelmista on uutisoitu viime aikoina. Ainakin kolmen lääkärin epäillään yrittäneen tai tehneen itsemurhan työpaineiden vuoksi.

Venäjällä on 387 623 vahvistettua koronatartuntaa ja 4 374 kuolemantapausta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt