Venäläiskenraali varoittaa Georgian Nato-jäsenyydestä – ”vihreä valo hyökkäykselle”

Georgian Nato-jäsenyys lisäisi jännitteitä Kaukasuksella, entinen venäläiskenraali sanoo.

Moskova vastaisi Georgian Nato-jäsenyyteen kasvattamalla sotilaallista läsnäoloaan Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa, kenraali evp Jevgeni Buzhinski arvioi Telegraphille.

Venäjän tukemat Abhasian ja Etelä-Ossetian separatistialueet erosivat yksipuolisesti Georgiasta sen ja Venäjän välisen vuoden 2008 sodan jälkeen. Venäjällä on joukkoja molemmilla alueilla.

Buzhinski toimi sodan aikana Venäjän puolustusministeriön Nato-yhteyshenkilönä. Hänen mukaansa valtaosa Venäjän sotilasjohdosta uskoo, että Nato-jäsenyys otettaisiin Georgiassa ”vihreänä valona” sille, että Etelä-Ossetia ja Abhasia voitaisiin ottaa takaisin voimakeinoin.

”Jos Georgia liittyisi huomenna Natoon, hyökkäisi se Abhasiaan parin päivän sisällä. Meidän olisi ryhdyttävä vastatoimiin Abhasian kanssa solmimiemme sopimusten nojalla”, Buzhinski sanoo.

Naton olisi hänen mukaansa seuraavaksi päätettävä, mitä se puolestaan tekee.

”Toivottavasti joku ajattelee näitä asioita”, Buzhinski toteaa.

Hänen mukaansa Venäjän olisi myös vahvistettava sotilaallista läsnäoloaan Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa, mikäli Georgiasta tulisi puolustusliiton jäsen. Tämä tarkoittaisi suurempia tukikohtia ja vahvempia varuskuntia.

Nato avasi torstaina koulutuskeskuksen Georgian pääkaupungin Tblisin lähistölle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt