Venäläiset rauhanaktivistit harjoittelevat Ahvenanmaalla, suuret sotaharjoitukset samaan aikaan

Ahvenanmaalla järjestetään ruotsalais-venäläinen rauhantapahtuma.

Ahvenanmaalla järjestetään syyskuun 8-10. päivänä Åland 17 -niminen tapahtuma. Sen venäjän- ja ruotsinkielisillä kotisivuilla kerrotaan, että kyse on ainutlaatuisesta ”rauhanharjoituksesta”, johon osallistuu 15 henkilöä Venäjältä ja 15 henkilöä Ruotsista.

Kuvauksen perusteella osallistujat esittävät erilaisia rooleja, kuten poliitikkoja, ay-johtajia tai kirjailijoita. He pyrkivät ylläpitämään rauhaa sotaan eskaloituvassa kuvitteellisessa tilanteessa.

Åland 17 järjestetään tarkoituksella samaan aikaan Ruotsin Aurora 17- ja Venäjän Zapad-sotaharjoitusten kanssa. Noin 100 000 sotilaan Zapad-harjoitukset ovat Venäjän historian suurimmat.

”Paikka ja aika on valittu niiden symbolisen merkityksen takia”, tapahtuman kotisivuilla todetaan.

Åland 17:n rahoittajaksi kerrotaan Stockholms Fredsförening (Tukholman rauhanyhdistys) ja yksityiset lahjoittajat.

Tapahtuma on herättänyt asiantuntijoiden parissa keskustelua sosiaalisessa mediassa.

– Erityisen kiintoisaa harjoituksen skenaario: Venäjä treenaa kotirintaman aktivisteja sotatilanteen varalle, entinen Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen tviittaa.

– Hävytöntä. Ru-mielisen Svenska Freds -järjestön Tukholman osasto ja Venäjän omat rauhankiihkoilijat aikovat harjoitella Suomessa, turvallisuuspolitiikan asiantuntija Stefan Forss puolestaan toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt