Verkkouutiset

Venäjällä pelätään Sputnik V -rokotetta. LEHTIKUVA / AFP Olga Maltseva

Venäläiset kavahtavat koronarokotusta – “Sputnik V on pahin”

Kremlin valistuskampanjoita kohtaan tunnetaan yhä syvempää epäluuloa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjällä on tällä viikolla raportoitu yli 30 000 uutta koronavirustartuntaa ja yli 1 000 koronan aiheuttamaa kuolemantapausta joka päivä. Asiantuntijat sanovat epidemian leviävän kulovalkean tavoin ennen kaikkea siksi, että vasta noin kolmannes venäläisistä on rokotettu kahdesti sitä vastaan.

Koronarokotteita kohtaan tunnetaan New York Timesin (NYT) mukaan Venäjällä syvää epäluuloa, jonka taustalla on kansalaisten kasvava epäluottamus maan viranomaisiin. Moni uskoo rokotusten jopa edistävän viruksen leviämistä, ei niinkään suojaavan siltä.

Presidentti Vladimir Putinin hallinto on pyrkinyt edistämään rokotuskattavuutta monenlaisin kannustuskampanjoin, mutta venäläisten kerrotaan suhtautuneen niihin apaattisesti ja epäilevin mielin.

– Noin 40 prosenttia venäläisistä ei luota maan hallintoon, ja juuri nämä ihmiset myös kieltäytyvät aktiivisimmin rokotuksista, sanoo riippumatonta Levada-tutkimuslaitosta johtava Denis Volkov NYT:lle.

– Kyse on luottamuksesta hallitusta ja presidenttiä kohtaan. Ne, jotka luottavat, ovat huomattavasti valmiimpia ottamaan rokotuksen, hän toteaa.

Levadan elokuisen mielipidemittauksen mukaan peräti 52 prosenttia venäläisistä ei halua ottaa rokotusta.

“Epäonnistuimme täysin”

Jopa Putinin liittolaisiin lukeutuva parlamentin puhemies Pjotr Tolstoi on myöntänyt, että tähänastinen kansalaisten käskyttämiseen perustuva linja ei rokotusten kohdalla toimi.

– Toteutimme Venäjällä valitettavasti kokonaisen koronavirusta koskevan tiedotuskampanjan väärin ja epäonnistuimme täysin. Ihmiset eivät tunne luottamusta rokotuksia kohtaan – tämä on tosiasia, Tolstoi sanoi äskettäisessä televisiohaastattelussa.  

– Alkuvaiheessa ei ollut selvää viestiä siitä, että covid-19 on vahingollinen. Se tilaisuus menetettiin ja myöhemmin sitä on erittäin vaikea paikata, hän totesi.

Tilannetta ei Tolstoin mukaan ainakaan helpottanut se, että Putin ja useat muut hallinnon avainhenkilöt eivät näyttäneet esimerkkiä ja ottaneet rokotusta heti, kun se olisi ollut mahdollista. Putin sai rokotuksensa maaliskuussa 2021 suljettujen ovien takana ja kertoi vasta kesäkuun lopulla, että hänelle annettu rokote oli ollut venäläisvalmisteinen Sputnik V.

Sosiaaliantropologi Aleksandra Arhipovan mukaan venäläisten epäluulo on erityisen vahvaa juuri Sputnik V:tä kohtaan, sillä sen kehittämiseen liittyi poikkeuksellisen suurta salailua eikä esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO ole sitä edelleenkään hyväksynyt.

– Ihmiset pelkäävät nimenomaan Sputnik V:tä, eivät kaikkia rokotteita, hän sanoo.

Lännessä kehitettyjä rokotteita, kuten Pfizeria tai Modernaa, ei Venäjällä ole saatavissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)