Kuvakaappaus videosta. Kuva: Novaja Gazeta/Youtube

Venäläisen vankileirin kidutusvideo leviää netissä

Vankilahallinto oli ensisijaisesti huolissaan siitä, kuinka video on vuotanut julkisuuteen.

Venäläislehti Novaja Gazeta julkaisi eilen perjantaina videotallenteen, jossa näkyy kuinka viranomaiset kiduttavat Jaroslavlin IK-1-vankileirillä vankia nimeltä Jevgeni Makarov. Lehti sai videon haltuunsa lakimiesjärjestöltä Общественный вердикт (”Julkinen tuomio”).

Kidutus kuvattiin reilu vuosi sitten ”kouluttavan työn tunnilla”, jonne Makarov oli joutunut käskettyään vulgaaristi vartijoita suksimaan suolle. Vartijat olivat sellitarkastuksen  aikana heittäneet Makarovin äidiltään saaman kirjeen sellin lattialle.

Videossa näkyy huone täynnä sisäministeriön harmaaseen maastoasuun pukeutuneita miehiä. Makarov on asetettu pöydälle vatsalleen ja useat miehet istuvat hänen päällään vääntäen samalla käsiraudoitettuja käsiä selän taakse.  Vartijat hakkaavat vuorotellen Makarovin jalkapohjia pampuilla ja nyrkeillään kaataen välillä sangoittain vettä hänen päälleen.

Neljän minuutin kohdalla näkyy kuinka everstiluutnantti väsähtää vangin hakkaamiseen ja sanoo ”vuoronvaihto”. Makarovin housut ja alusvaatteet riisutaan pois ja kidutus jatkuu tämän valituksista ja armonanomuksista huolimatta. Vartijat naureskelevat, kuinka näkevät Makarovin jalkojen turpoavan. Samalla Makarov valittaa, ettei hänellä ole käsissään enää tuntoa. Kestoltaan video on 10 minuuttia, mutta Novaja gazetan mukaan on selvää, ettei kidutus loppunut vielä siihen.

Vankilaleirihallinnon ensi reaktio videoon oli kysymys, kuinka ja kuka on vuotanut videon internettiin, kertoo Meduza.

Kohun myötä Venäjän federaation tutkintakomitea on kuitenkin sanonut aloittavansa asiasta selvityksen. Tosin aiemmin viime vuonna Makarovin lakimiesten kanteluun antamassa vastauksessaan tutkintakomitea ei nähnyt perusteita rikostutkintaan.

Tutkintakomitean oikeusasiamiehen Tatjana Moskalkovan mukaan ei ole ensimmäinen kerta, että tällaista tapahtuu kyseisellä vankileirillä.

Videon sisältö voi järkyttää herkimpiä katsojia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt