X
SULJE MAINOS
Maanosa näyttää olevan jälleen kerran jakautumassa jyrkästi kahteen leiriin. (Kuva: Shutterstock)

Venäläisarvio: Kuolinkellot soimassa lännen ja Venäjän suhteille

Lännen ja Venäjän vastakkainasettelu on tutkijan mukaan käymässä entistä jyrkemmäksi.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ja Valko-Venäjän KGB väittivät huhtikuussa paljastaneensa lännen tukeman vallankaappaushankkeen, jonka yhteydessä Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukašenka olisi murhattu ja hänen lapsensa kidnapattu.

Euroopan unioniin ja Natoon kuuluvassa Tšekin tasavallassa kerrottiin samaan aikaan, että maassa vuonna 2014 tapahtuneet, kuolonuhrejakin vaatineet asevarastojen räjäytykset olivat osoittautuneet Venäjän sotilastiedustelun eli GRU:n tekosiksi.

Molemminpuoliset syytökset – ja vangitun venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin kohtelu – ovat ehtineet jo johtaa vastatoimien kierteeseen, joka Moskovan Carnegie-keskuksen tutkijan Maksim Samorukovin mukaan syöksee Venäjän ja lännen väliset suhteet lähes vääjäämättä uuteen aallonpohjaan.

– Tuore pakotteiden ja tuomitsemisten aalto ei vain soita kuolinkelloja aikeille myydä venäläistä rokotetta Eurooppaan. Se heijastuu todennäköisesti myös alueille, joilla yhteistyö on tähän saakka ollut edelleen mahdollista – erityisesti energiasektorille, Samorukov sanoo tuoreessa artikkelissaan.

– Näissä oloissa on vaikea kuvitella, että Nord Stream 2 kaasuputki – vaikka valmistuisikin – voisi tulla täyteen käyttöön, hän toteaa.

Myös venäläisyhtiö Rosatomin pyrkimykset päästä rakentamaan uusia ydinvoimaloita Bulgariaan ja Unkariin ovat hänen mukaansa uhassa kariutua. Samaan aikaan Keski-Euroopan ja Balkanin maita kannustetaan aiempaa ponnekkaammin luopumaan venäläisestä maakaasusta ja valitsemaan LNG:n.

Tavanomainen matkustaminenkin Venäjän ja Euroopan välillä saattaa Samorukovin mukaan vaikeutua olennaisesti, sillä uusia rajoituksia on paljon helpompi asettaa tilanteessa, jossa rajat ovat olleet jo toista vuotta kiinni.

– Maanosa näyttää olevan jälleen kerran jakautumassa jyrkästi kahteen leiriin. Kumpikaan puoli ei vastusta selvän rajan syntymistä niiden välille. Ne ovat jopa jokseenkin yhtä mieltä siitä, missä tuon rajan tulisi kulkea – vain yksityiskohdat vaativat tarkentamista, hän sanoo.

– Raja on sementoitumassa – eikä se vain eliminoi liikkumista puolelta toiselle, vaan myös vapauden valita puolensa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt