Verkkouutiset

Venäläisarvio Vladimir Putinista: Hän on peloissaan ja nöyryytetty

Ukraina on tuoreen raportin mukaan Venäjän ja lännen välisten jännitteiden polttopisteessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalaisen Brookings-tutkimuslaitoksen julkaisema keskusteluraportti pitää Ukrainan roolia keskeisenä, kun Yhdysvallat muotoilee politiikkaansa suhteessa Venäjään.

– Donbassin kriisi on Venäjän ja USA:n vastakkainasettelun keskeinen elementti, taloustieteilijä ja Venäjän keskuspankin entinen varapääjohtaja Sergei Aleksašenko painottaa.

Aleksašenko pitää mahdollisena, että Ukrainan asemaan ja myös Itä-Ukrainan sotaan on löydettävissä osapuolia tyydyttävä neuvotteluratkaisu. Lännen Venäjälle asettamilla talouspakotteilla saattaa hänen mukaansa olla presidentti Vladimir Putiniin merkittävä vipuvaikutus.

– Pakotteet ovat nöyryytys Putinille. Hän ei ehkä tunnista pakotteiden vaikutuksia pitkän aikavälin taloudellisesta näkökulmasta, mutta hän on peloissaan ja hän on nöyryytetty. Uskon, että Putin on valmis luovuttamaan Donbassin Ukrainalle.

Ratkaisuun tulisi Aleksašenkon mukaan edetä Minskin sopimuksen määrittämässä järjestyksessä, niin että Ukraina ottaa ensimmäiset askeleet.

– Tämä on kyyninen lähestymistapa, mutta kukaan ei voi kirjoittaa uudelleen Minskin sopimusta, hän sanoo.

– Vaatisin, että Ukraina hyväksyy Minskin sopimuksen edellyttämän lainsäädännön, joka saatettaisiin voimaan sitten, kun Ukraina on saanut rajan valvontaansa. Sallisin myös vaalit Donbassin paikallisille yhteisöille, mutta lykkäisin niiden järjestämistä, kunnes raja on Ukrainan hallinnassa.

Aleksašenko kehottaa muistamaan, että Donbass säilyisi vielä vuosien ajan taloudellisesti riippuvaisena Ukrainan keskushallinnosta, eikä vaalien merkitystä kannata sen vuoksi ylidramatisoida.

Ruuvia on kiristettävä

USA ja Nato voisivat Aleksašenkon mielestä lisätä painetta Kremliä kohtaan toteamalla, että Naton peruskirjan keskinäistä puolustusta koskevaa viidettä artiklaa sovelletaan myös kyberhyökkäyksiin. Samalla olisi määriteltävä, millaisin kriteerein kyberhyökkäyksen tunnusmerkit täyttyvät.

Valtiollisen infrastruktuurin ja tietoverkkojen hakkerointi olisi siten hyökkäys, joka laukaisisi lännen ennalta ilmoittamat ja demonstroimat vastatoimet.

– Meidän on toimittava hybridisodankäynnin viitekehyksessä. Nato operoi tavanomaisen ja ydinsodankäynnin puitteissa, mutta Putin käyttää informaatio- ja kybersodan keinoja. Eräs painostuksen väline on siis tehdä selväksi, että kyberkeinot eivät ole hyväksyttävä työkalu, Aleksašenko sanoo.

Lännen on hänen mukaansa syytä yksipuolisesti linjata, millaiset kyberiskut johtavat vastatoimiin. Venäjän kanssa niiden määrittelystä ei siis neuvoteltaisi.

Aleksašenko kehottaa myös nostamaan Venäjän Ukrainaan kohdistamien sotatoimien taloudellisen hinnan entistä korkeammaksi. Se voisi tarkoittaa uusia talouspakotteita, Venäjän valtio-omisteisten pankkien ulkomaisten tilien jäädyttämistä, venäläispankkien kansainvälisten transaktioiden kieltämistä sekä öljyteollisuuden kalustoa ja teknologioita koskevaa vientikieltoa.

Venäjän finanssisektori ja öljyteollisuus ovat Aleksašenkon mukaan hyvin haavoittuvaisia tämänkaltaisille toimenpiteille.

Putin säilyttäisi kasvonsa

Yhdysvalloissa ei Aleksašenkon mukaan ymmärretä, että kun ollaan tekemisissä Venäjän kanssa, asioidaan käytännössä yhden henkilön kanssa.

– Asioitte herra Putinin kanssa henkilökohtaisesti – ette Venäjän, ette Venäjän ulkoministeriön ettekä Venäjän hallinnon kanssa, hän sanoo.

Koska presidentti Putinille on tärkeää antaa kansalaisilleen vaikutelma menestyksellisestä Ukraina-politiikasta, hänelle on Aleksašenkon mukaan tarjottava ratkaisua, joka säilyttää hänen kasvonsa.

– Putinin on annettava kuvitella, että hän on voittanut ja että olette toimineet hänen suunnitelmansa mukaisesti. Vasta kun olette selittäneet Putinille, että hän on voittanut, hän on valmis vetämään joukkonsa Ukrainasta.

Putin ei voi Aleksašenkon mukaan ottaa itse ensimmäistä askelta, koska se saisi hänet näyttämään häviäjältä.

– Mutta jos hän voi väittää Venäjän kansalle, että hänen asettamansa ehdot on hyväksytty ja että länsi on sitoutunut toimimaan, kuten on luvannut, todellinen mahdollisuus muutokseen on olemassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)