Verkkouutiset

Venäjän valtion media: Näin käy jos Suomi liittyy Natoon

Venäjän valtiollinen media siteeraa analyysiä, jonka mukaan Nato käyttäytyy aggressiivisesti Venäjää kohtaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän valtion omistama Sputnik-uutismedia siteeraa tässä ulkopolitiikan analyytikoksi tituleeratun Boris Stepnovin analyysiä Naton ja Venäjän suhteista.

Juttu on otsikoitu ”Näin käy, jos Suomi liittyy Natoon”. Sen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ”varoitti suomalaisia viranomaisia Nato-jäsenyyden mahdollisista seurauksista viime viikolla tavatessaan Sauli Niinistön”. Stepnov puolestaan kertoo, mitä nämä seuraukset olisivat.

Venäläismedia siteeraa Putinin sanoja. Venäjän presidentin todetaan muun muassa sanoneen, että Suomen Nato-jäsenyys vaatisi vastausta Venäjältä. Sellainen olisi muun muassa Venäjän joukkojen siirtäminen lähemmäs Suomen rajoja.

”Venäjän johtaja lisäsi, että Suomen armeija olisi vaarassa joutua konfliktiin Venäjän kanssa”, Sputnik kirjoittaa.

Boris Stepnov kysyy, ”miksi Suomi haluaisi ryhtyä Naton alusmaaksi”.

Hän viittaa analyysissään muun muassa Suomen ja Neuvostoliiton vuonna 1948 solmimaan YYA-sopimukseen ja toteaa sen johtaneen pitkään ”rauhan ja yhteistyön aikaan”.

”Sopimus, joka sisälsi lausekkeen sotilaallisesta avunannosta ’Saksan tai muun sen kanssa liitossa olevan valtion aggression kohdalla’, uusittiin 1955, 1970 ja 1983. Se velvoitti molemmat osapuolet ’olemaan tekemättä mitään liittoja ja osallistumatta liittymiin, jotka on suunnattu toista sopimuspuolta vastaan’, Stepnov kirjoittaa.

Sopimus loppui Neuvostoliiton romahdukseen. Stepnov viittaa kuitenkin sen jälkeen solmittuun Suomen ja Venäjän sopimukseen niiden välisistä suhteista.

“Tässä sopimuksessa ei ole artiklaa liittoutumisesta. Neljäs artikla sisältää vain epämääräisen lausekkeen, jonka perusteella osapuolet eivät saa käyttää aluettaan aseelliseen aggressioon toista sopimuspuolta kohtaan tai sallia alueensa käyttöä siihen. Toisin sanoen Nato voi pinota tukikohtiaan Suomeen, jos se tahtoo, ja tätä voidaan pitää puolustustoimintana”, Stepnov kirjoittaa.

Sputnikin mukaan Nato suhtautuu Venäjään aggressiivisesti. Esimerkkeinä mainitaan Venäjän ulkopoliittisessa retoriikassakin usein mainittu väite siitä, että Nato olisi luvannut 1990-luvulla olla laajentumatta itään.

”Naton jatkuvan itään suuntautuvan marssin” lisäksi mainitaan ”paikallisten hallitusten säännölliset yritykset provosoida Venäjää”. Niitä ovat Stepnovin mukaan tukikohtien perustaminen ja suuren luokan sotaharjoitukset Puolassa ja Romaniassa ja ”Waffen SS:n veteraanien paraatit Baltian maissa”.

”Ehkä näiden maiden kansat yrittävät tarkoituksella sytyttää sodan Venäjää vastaan”, jutussa pohditaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)