Aljaksandr Lukašenka. LEHTIKUVA / AFP Nikolay Petrov

Venäjän väitetään valehtelevan palkkasotureista

Valko-Venäjän presidentin mukaan maahan on lähetetty toinen ryhmä häiritsemään vaaleja.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka syyttää Venäjää valehtelusta palkkasotureita koskevassa kiistassa.

Venäjä on kiistänyt väitteet, joiden mukaan viime viikolla pidätetyt 33 henkilöä olisivat yrittäneet häiritä Valko-Venäjän vaaleja. Miesten kerrotaan olleen matkalla Istanbuliin. Valko-Venäjän mukaan ryhmän jäsenet olisivat Wagner-palkkasoturiyhtiön palveluksessa.

Lukašenka sanoi televisiopuheessa, että toinen vastaava ryhmä on tunkeutunut maan rajojen sisään.

– Kuulimme tänään toisesta yksiköstä, joka on lähetetty etelään. Otamme heidät kaikki kiinni, presidentti sanoi BBC:n mukaan.

Hänen mukaansa ensimmäiselle ryhmälle oli annettu käsky odottaa lisäohjeita Valko-Venäjällä.

– Kaikki nämä väitteet Istanbulista, Venezuelasta, Afrikasta ja Libyasta, ne ovat valetta. Nämä ihmiset lähetettiin Valko-Venäjälle tarkoituksella, he ovat myöntäneet tämän, Aljaksandr Lukašenka jatkoi.

Lukašenka huomautti, että palkkasoturit olisivat voineet lentää suoraan ulkomaisiin kohteisiinsa ilman välietappia Valko-Venäjällä.

– Tähän mennessä ei ole avointa sotatilaa, ei ampumista, kukaan ei ole vetänyt liipaisimesta. Mutta on selvää, että pyrkimyksenä oli järjestää verilöyly Minskin keskustassa, presidentti väitti.

Arvostelijoiden mukaan Aljaksandr Lukašenka on pyrkinyt vahvistamaan omaa asemaansa kovan retoriikan kautta. Hän kutsui pitkässä puheenvuorossaan opposition ehdokasta Svetlana Tikhanovskayaa ulkomaisten voimien manipuloimaksi ”tyttöraukaksi”.

Turvallisuusjoukot ovat pidättäneet suuren määrän presidenttiä vastustavia mielenosoittajia ja oppositiovaikuttajia ennen sunnuntain presidentinvaaleja. Jo vuodesta 1994 vallassa ollutta Lukašenkaa on syytetty diktaattorimaisista otteista ja lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt