Krimin niemimaan ja Venäjän yhdistävä silta avattiin keväällä 2018. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL Alexander Nemenov

Venäjän väitetään siirtävän väestöä Krimille

Ukrainan presidentin edustajan mukaan toiminta rikkoo kansainvälistä oikeutta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyn edustaja Krimin niemimaalla syyttää Venäjää alueen väestöllisen tilanteen muokkaamisesta.

Anton Korynevychin mukaan yli 140 000 Venäjän kansalaista on uudelleenasutettu Krimille keväällä 2014 suoritetun valtauksen jälkeen.

– Kyseessä on miehittävän vallan toimenpide, jolla alueen väestö korvataan demografian muuttamiseksi. Kansalaisten uudelleenasuttaminen rikkoo Geneven sopimusta, joka suojaa siviilejä sotatoimien aikana, Korynevych sanoi UATV-kanavan haastattelussa.

Hän viittasi YK:n pääsihteeri António Guterresin arvioihin Krimin tataarivähemmistöön kohdistuvista sortotoimista ja väestön värväämisestä Venäjän asevoimiin. Ukrainankielinen opetus on myös käytännössä lopetettu.

Krim-edustajan mukaan Venäjän toiminta voidaan tulkita sotarikokseksi Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) Rooman perussäännön nojalla.

– Voimme siis puhua Venäjän valtion vastuusta ja mahdollisista rikosseuraamuksista Venäjän kansalaisille, jotka hyväksyvät tämänkaltaisia päätöksiä tulevaisuudessa. On selvää, että tavoitteena on Krimin väestökoostumuksen muuttaminen, jotta miehitysvalta saa enemmän kannattajia, Anton Korynevych totesi.

Krimin niemimaalle viime vuosina muuttaneista Venäjän kansalaisista on esitetty hyvin vaihtelevia arvioita. Alueen tataariedustajien mukaan kokonaismäärä voi olla jopa yli puoli miljoonaa henkilöä.

Krimin ja Venäjän väliset yhteydet tehostuivat merkittävästi toukokuussa 2018, jolloin Venäjän rakennuttama Kertsinsalmen silta avattiin liikenteelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt