T-80BVM-panssarivaunuja harjoituksessa. Arkistokuva. / mil.ru

Venäjän uudet panssarit harjoituksessa Suomen lähellä

T-80BVM-panssarivaunut on suunniteltu erityisesti arktisiin olosuhteisiin.

Venäjän pohjoinen laivasto ilmoittaa käynnistäneensä mittavan sotaharjoituksen Murmanskin lähettyvillä. Kesäkauden pääharjoituksen tavoitteena on arvioida Kuolan niemimaalla toimivien yksiköiden toimintavalmiutta ja koulutusta.

Operaatioon osallistuu reilut 2000 sotilasta sekä yli 400 panssarivaunua ja muuta sotilasajoneuvoa. Mukana on muun muassa MT-LB-kuljetuspanssarivaunuja, BM-21 Grad -raketinheittimiä, 2S1 Gvozdika -panssarihaupitseja ja lennokkeja.

Harjoitusta on jatkettu keskitysmarssien jälkeen kovapanosammunnoilla ja muilla kenttäharjoituksilla.

Venäjän asevoimien mukaan harjoitukseen osallistuu myös uusia, erityisesti pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltuja T-80BVM-panssarivaunuja. Malli pohjautuu jo vuonna 1976 käyttöönotettuun neuvostoliittolaiseen T-80-panssarivaunuun, jonka tähäysoptiikka, tykki ja moottori on modernisoitu nykysodankäynnin edellyttämälle tasolle.

Murmanskin alueelle on siirretty kuluneen vuoden aikana ainakin 20 uutta T-80BVM-panssarivaunua.

The Barents Observer -lehden mukaan harjoitukseen osallistuvalla 200. motorisoidulla jalkaväkiprikaatilla on tukikohtia vain noin kymmenen kilometrin päässä Norjan rajasta. Harjoituksen äänet ovat lehden mukaan kajahdelleet torstain aikana maiden välisellä rajavyöhykkeellä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt