Venäläinen TV-kanava väitti yhdysvaltalaisen C-17 -koneen laskeutuneen Ukrainaan. Todellisuudessa video oli Alaskasta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Venäjän TV näytti USA:n koneen Ukrainassa, kuva olikin Alaskasta

Televisiokanava on esittänyt videoita, joiden kerrotaan olevan muuta kuin ne ovat.

Venäjän valtion televisiokanava Rossija 1 on lähettänyt harhaanjohtavaa tietoa Yhdysvaltain tankeista ja lentokoneista, kertoo BBC.

Kanava lähetti videokuvaa amerikkalaisista sotilaskoneista kertoen, että videomateriaali on kuvattu Ukrainan rajan lähellä. Ohjelmassa väitettiin, että USA tuo sotilasjoukkojaan ja kalustoaan Ukrainaan.

BBC:n faktantarkastuksen mukaan todellisuudessa video on kuvattu Alaskan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Leike on ilmeisesti Yhdysvaltain puolustusministeriön verkkosivuilta, jossa näkyy sotilaskoneen laskeutuminen Alaskan Elmendorf-Richardsonin yhteiselle tukikohdalle.

Leikkeen alkuperäisessä versiossa vuoret näkyvät heikosti taustalla, mutta venäjänkielisessä versiossa ne eivät ole ollenkaan näkyvissä. Venäläisessä versiossa kuvan kirkkautta on muutettu, jotta taustalla näkyvät vuoret on saatu häivytettyä kuvasta.

Kaikki muut yksityiskohdat ovat samat alkuperäisen puolustusministeriön videon kanssa. Esimerkiksi videolla näkyvät täysin samanlainen valkoinen rakennus, pieni vihreäkattoinen mökki ja muita identtisiä yksityiskohtia.

Toisessa videoleikkeessä näytetään, kuinka sotilaskuljetuskone tuo panssarivaunuja ja muuta sotilaskalustoa Ukrainaan. BBC:n faktantarkastuksen mukaan tämäkään videoleike ei ole Ukrainasta vaan Bulgariassa vuonna 2015 järjestetystä sotaharjoituksesta.

Tämäkin video on nähtävillä Yhdysvaltain puolustusministeriön verkkosivuilla. BBC:n mukaan kyseessä on sama video.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt