X
SULJE MAINOS
MH17 lento ammuttiin alas kesällä 2014. LEHTIKUVA / AFP Dominique Faget

Venäjä jäi kiinni: Uutissivusto olikin GRU-operaatio

Bellingcat-tutkijaryhmän mukaan Bonanza Media toimi Venäjän sotilastiedustelun ohjauksessa.

Itsenäisen Bellingcat-tutkijaryhmän hankkimien tietojen perusteella tutkivan journalismin mediana itseään mainostanut Bonanza Media -sivusto on todellisuudessa Venäjän sotilastiedustelu GRU:n ohjailema disinformaatiohanke.

Bellingcat kertoo sivuillaan, ettei se ole toistaiseksi pystynyt vahvistamaan, että GRU oli uutissivuston perustamisen takana. Sähköpostit ja muut tiedot osoittavat kuitenkin, että korkeat GRU-virkailijat aloittivat pian Bonanza Media -hankkeen julkistamisen jälkeen säännöllisen yhteydenpidon uutissivuston perustajan ja johtajan kanssa.

GRU:n kerrotaan saaneen etukäteen tiedot sivustolla julkaistavista sisällöistä ja järjestäneen sen ”toimittajia” laittomasti rajan yli itäiseen Ukrainaan. GRU:n paljastetaan myös toimittaneen sivuston käyttöön luottamuksellista aineistoa Ukrainan lentoturman rikostutkinnasta. Näiden tietojen kerrotaan olleen peräisin GRU:n kybersodankäynnin osaston suorittamista hakkeroinneista.

Uutisia lentoturmasta ja koronasta

Vuonna 2019 perustettu Bonanza Media on saanut näkyvyyttä ”vaihtoehtouutisia” jakavien parissa. Sivusto keskittyi alkuun julkaisemaan materiaalia Itä-Ukrainassa kesällä 2014 alas ammutun MH17-lennon turmasta. Sittemmin sivustolle on tuotettu myös sisältöä koronaviruspandemiasta.

Sivuston MH17-uutisointi on myötäillyt Kremlin narratiivia ja ruokkinut turmasta levitettyjä salaliittoteorioita. Sama toiminta vaikuttaa jatkuvan yhä.

Bonanza Median keulakuvina ovat olleet entinen Venäjän valtion media RT:n toimittaja Jana Jerlashova ja MH17-turmaan keskittynyt hollantilainen bloggari Max van der Werff. Mediaprojetki lähti kaksikon joukkorahoitetusta dokumenttihankkeesta, jonka oli määrä paljastaa ”oikea totuus” malesialaiskoneen pudottamisesta.

Bellingcatin tiedot Bonanza Median todellisista taustapiruista perustuvat muun muassa kahden korkean GRU-virkailijan hakkeroituihin sähköposteihin. Viestien aitous on varmistettu itsenäisesti. Bellingcat on onnistunut lisäksi hankkimaan GRU-upseerien puhelintietoja.

Tutkijaryhmä luonnehtii Bonanza Median paljastuksiaan erääksi tarkimmista selvityksistä, mitä GRU:n pyörittämästä aidosta disinformaatioprojektista on koskaan saatu.

Bellingcatin mukaan tietoa on tulossa vielä paljon lisää. Sivustoon keskittyvän tutkimuksen toinen osa julkaistaan vasta myöhemmin.

Oikeudenkäynti Haagissa

Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa heinäkuun 17. päivänä 2014. Kaikki koneen 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä menehtyivät turmassa. Uhreista 196 oli hollantilaisia. Kansainvälisen rikostutkinnan keräämän todistusaineiston mukaan Venäjän Kurskin 53. ilmatorjuntaprikaatin Buk-ohjusjärjestelmä ampui koneen pudottaneen ohjuksen separatistien hallitsemalta alueelta Snizhnen läheltä Itä-Ukrainasta. Tämän jälkeen ohjusjärjestelmä vietiin nopeasti rajan yli takaisin Venäjälle.

Vuosien saatossa Venäjän syyllisyydestä turmaan on tullut yhä enemmmän todisteita. Turmasta käydään parhaillaan oikeutta Hollannin Haagissa. Syytettyinä on kolme entistä korkeaa Venäjän asevoimien ja tiedustelun upseeria ja yksi ukrainalainen. Heitä syytetään turman aiheuttamisesta ja siinä menehtyneiden 298 matkustajan ja miehistön jäsenen murhista.

Verkkouutiset kertoo lentoturman vaiheista ja paljastuksista alla olevissa jutuissa.

LUE MYÖS:

FSB:n eversti ääninauhoilla Ukrainassa: Pudotimme lentokoneita (VU 10.7.2020)

Ukraina sai kiinni kovan tason GRU-agentin (VU 8.7.2020)

Yksi FSB:n johtajista liitettiin Ukrainan lentoturmaan (VU 28.4.2020)

Lentoturman yllätystodistaja: Paikalla oli Venäjän sotilaita (VU 12.3.2020)

Tässä puhelutodisteet – Moskova ohjaa Ukrainan sotaa (VU 14.11.2019)

Lentoturman uusi aineisto: Kremlin suuri rooli paljastuu (VU 14.11.2019)

”Lintu tulee kohti” – Nämä sanat sinetöivät MH17-lennon kohtalon Ukrainassa (VU 20.6.2019)

Heidän syytetään ampuneen alas matkustajakoneen Ukrainassa (VU 19.6.2019)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt