X
SULJE MAINOS
Venäläistankkeja harjoituksissa. www.mil.ru

Venäjän sotaharjoituksen vihollisiin kuuluu ”Napapiirin Tasavalta”

Zapad-harjoitus näkyy tällä kertaa myös pohjoisessa.

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisessä Zapad 2021 -suurharjoituksessa taistellaan Rochan Consultingin johtajan, puolustusanalyytikko Konrad Muzykan mukaan kolmea kuvitteellista vihollista vastaan. Zapad-skenaariossa vihollisvaltioita edustavat Njaris, Pomorie ja Napapiirin Tasavalta.

Muzyka kertoo tästä löytyvässä artikkelissa, että Njaris on venäjäksi toinen nimi Valko-Venäjän pohjoisosista Vilnan läpi Niemenjokeen virtaavalle Viliajoelle.

Pomorie tai puolaksi Pomorze voisi taas hänen mukaansa puolestaan viitata nimitykseen Itämeren eteläiselle rannalle.

– Kyllä, kyse on laajasta alueesta. Tämän vuoksi kiinnittäisen huomioni operaatioihin, joita Venäjä suorittaa Kaliningradissa Zapadin aikana, Konrad Muzyka sanoo.

Harjoituksen Napapiirin Tasavalta puolestaan sijaitsee Pohjolassa. Muzyka huomauttaa, että Venäjä on valmistellut viime viikkoina myös pohjoisia joukkojaan harjoitusta varten. Hän huomauttaa, että Zapadiin on aina kuulunut harjoituksia, joissa torjutaan vihollisen etenemistä pohjoisessa. Tarkempia tietoja harjoitusten tästä osasta ei toistaiseksi ole.

Venäjän pohjoinen laivasto järjesti hiljattain suuret harjoitukset ympäri Pohjolaa. Harjoituksen skenaarioksi kerrottiin ”Venäjän rajan suojeleminen ja kriisitilanteen ratkaisu Pohjoisella jäämerellä”.

Venäjän Pohjoisen laivaston komentaja, amiraali Aleksandr Moisejev on sanonut aiemmin, että Zapad-harjoitus on tänä vuonna Pohjoisen laivaston ”päätehtävä”. Pohjoisen laivaston tämän kuun harjoitukset tuleekin ymmärtää osana Zapadiin nivoutuvaa laajempaa harjoituskokonaisuutta.

Tämän vuoden Zapad-skenaario muistuttaa pohjoista osaa lukuun ottamatta vuoden 2017 Zapadia. Tuolloin Venäjä ja Valko-Venäjä joutuivat kuvitteelliseen konfliktiin Latvian, Liettuan ja Puolan alueille sijoittuvien keksittyjen Vesbarian ja Lubenian valtioiden sekä Valko-Venäjän ja Baltian ja Puolan väliin kehitetyn kapean Veishnorian valtion kanssa.

LUE MYÖS:

”Venäjän Zapad-suurharjoitus soittaa läntisiä hälytyskelloja”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt