Venäjän sotilaat tunkeutuivat Georgiaan ja siirsivät rajaa

Georgia syyttää Venäjää alueensa loukkaamisesta kiistellyn Etelä-Ossetian rajalla.

Georgia menetti Etelä-Ossetian ja Abhasian separatistialueiden hallinnan Venäjän kanssa vuonna 2008 käymässään lyhyessä konfliktissa.

Molemmat alueet ovat sen jälkeen olleet käytännössä Venäjän asevoimien hallinnassa. Venäjä on tunnustanut niiden itsenäisyyden, mutta kansainvälinen yhteisö pitää niitä osana Georgiaa.

Georgian mukaan Venäjän armeijan sotilaat ovat nyt siirtäneet sen ja Etelä-Ossetian välisen alueen rajaa 1,5 kilometrillä Georgian alueelle.

Asiasta uutisoivan Moscow Timesin mukaan liikkeen tarkoituksena oli mitä ilmeisimmin BP-öljy-yhtiön omistaman Baku-Supsan öljyputken osan saaminen Venäjän hallitsemalle alueelle.

Georgian ulkoministeriö ilmoittaa virallisessa lausunnossaan olevansa ”äärimmäisen huolestunut Venäjän miehitysjoukkojen suorittamasta rajamerkintöjen laittomasta asettamisesta”.

”On huomionarvoista, että tämän laittoman toimen seurauksena osa öljyputkesta Orchosanin kylän lähellä siirtyi miehitetylle alueelle”, ulkoministeriö tiedottaa.

Georgian pääministerin Venäjän erityislähettiläs Zurab Abashidze on kutsunut Venäjän joukkojen toimia ”tarkoitukselliseksi ja erittäin vaaralliseksi provokaatioksi alueella, jolla turvallisuus ja rauha ovat hiuskarvan varassa”.

Venäjä ei ole vielä vastannut Georgian lausuntoihin.

Öljy-yhtiö BP:n edustaja kertoo Eurasia.net -uutissivustolle, että miehitetylle alueelle joutunutta putkea siirretään. Etelä-Ossetian separatistialueen edustaja taas totesi, että mikäli öljy-yhtiöllä on ongelmia, voi se kääntyä Etelä-Ossetian puoleen.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjän joukot ovat siirtäneet Etelä-Ossetian alueen ja Georgian välisiä rajamerkintöjä. Georgia on aiemmin syyttänyt Venäjää ”hiipivästä annektoinnista” vastaavien toimien vuoksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt