Venäjän sotilaat tulivat maahan ja siirsivät rajaa Georgiassa

Georgia syyttää Venäjää alueensa hiipivästä miehityksestä.

Venäjän sotilaat ovat siirtäneet Georgian ja Venäjän hallitseman Etelä-Ossetian alueen välistä rajaa useita satoja metrejä Georgian puolelle Gorin alueella.

Asiasta uutisoivan Independentin mukaan rajamerkintöjen siirto tapahtui viime viikonloppuna Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin Hampurin G20-kokouksen tapaamisen alla.

Georgian presidentti Giorgi Margvelashvili syytää Venäjää ”hiipivästä miehityksestä”. Hänen mukaansa Georgia käyttää kaikkia diplomaattisia painostuskeinoja lopettaakseen Venäjän toiminnan.

Venäjän ja Georgian välisen rajan erikoiset tapahtumat ovat jatkuneet jo pitkään, eikä syytös ”hiipivästä annektoinnista” ole uusi. Etelä-Ossetian ja Abhasian separatistialueiden rajoilla on nähty useita vastaavia rajansiirtoja.

Georgia menetti alueet Venäjän kanssa vuonna 2008 käymässään lyhyessä konfliktissa. Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat sen jälkeen olleet käytännössä Venäjän asevoimien hallinnassa. Venäjä on tunnustanut niiden itsenäisyyden, mutta kansainvälinen yhteisö pitää niitä osana Georgiaa.

Alueiden epämääräinen status ei ole estänyt venäläisjoukkoja laajentamasta niiden rajoja Georgian kustannuksella. Toisinaan tilanteet ovat äityneet vaarallisiksi.

Verkkouutiset kertoi kaksi vuotta sitten tapauksesta, jossa Venäjän armeijan tunnuksettomat sotilaat tunkeutuivat Georgiaan ja siirsivät Etelä-Ossetian rajaa 1,5 kilometrillä Georgian alueelle. Liikkeen tarkoituksena oli mitä ilmeisimmin BP-öljy-yhtiön omistaman Baku-Supsan öljyputken osan saaminen Venäjän hallitsemalle alueelle.

Georgialaiset poistivat sittemmin venäläisten rajamerkit ja nostivat ”uudella rajalla” olleen kylän salkoon Georgian lipun. Seuraavana päivänä paikalle saapui joukko aseistettuja miehiä ja siviilipukuinen ”Etelä-Ossetian rajavalvonnan apulaisjohtaja”. Asemiehet laskivat Georgian lipun ja rajavalvontajohtaja antoi lyhyen lausunnon. Paikalla olleet georgialaiset poliisit päättivät noudattaa tunkeutujien määräyksiä, jotta selkkauksilta vältyttäisiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt