X
SULJE MAINOS
Venäläinen rynnäkkökone Hmeimissä Syyriassa. LEHTIKUVA/AFP PHOTO/KOMSOMOLSKAYA PRAVDA/ALEXANDER KOTS

Venäjän salainen sota Syyriassa: Näin uhreja peitellään

Venäjä ei myönnä lähettäneensä palkkasotilaita Syyriaan. Venäläisuhrien omaiset vaativat oikeutta.

Jopa 200 venäläisen palkkasotilaan on arviotu menehtyneen Yhdysvaltojen johtaman koalition ilmaiskuissa Syyriassa helmikuun 7. päivänä. Amerikkalaisten mukaan Syyrian hallituksen puolella taistelevat joukot hyökkäsivät Eufrat-joen liennytysrajan yli Yhdysvaltojen tukemien Syyrian SDF-joukkojen asemiin. Kohteessa oli myös amerikkalaisia erikoisjoukkoja. Hyökkäykseen vastattiin rajuilla ilmaiskuilla. Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä.

Meduza on kerännyt tähän Venäjän virallisia vastauksia tapahtuneen jälkeen. Venäläisversiot taistelusta ovat vaihdelleet. Venään ulkoministeriön väitteet palkkasotilaiden taustoista muistuttavat aiemmin kuultuja selityksiä Ukrainassa taistelevista venäläisistä ”vapaaehtoisista”.

– Raportit kymmenistä ja sadoista kuolleista Venäjän kansalaisista ovat klassista disinformaatiota. On mahdollista, että viisi kuolleista on voinut olla Venäjän kansalaisia, ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova totesi viime viikon torstaina.

Ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti maanantaina, että asiasta on käynnissä tutkinta. Ministerin selitys toi kuitenkin mieleen Venäjän kiemurtelun Ukrainan sodan kanssa.

– Siellä (Syyriassa) taistelee palkkasotilaita kaikkialta maailmasta. Siellä on erikoisjoukkoja, oita kukaan ei ole kutsunut paikalle – jotka vain ilmestyivät sinne itsekseen, Lavrov muotoili.

Venäjän ulkoministeriön viestintä kommentoi asiaa tiistaina. Sen mukaan ilmaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa on ”Venäjän ja IVY-maiden kansalaisia”.

– Syyriassa on Venäjän kansalaisia, jotka ovat matkustaneet sinne vapaaehtoisesti eri syistä. Ei ole ulkoministeriön asia arvioida tällaisen toiminnan oikeutusta tai laillisuutta, lausunnossa todetaan.

Wagner toimii valtion ohjauksessa

Syyrian hallituksen puolella taisteluun osallistuneiden venäläisten uskotaan olevan Wagner-yhtiön palkkasotilaita. Verkkouutiset on kertonut Wagnerista kattavasti tässä jutussa.

Yhtiön sotilaita on kuvattu Venäjän ”salaiseksi armeijaksi” Syyriassa. Venäjän uskotaan korvanneen vakituisen armeijansa joukkoja Syyriassa palkkasotilailla muun muassa uhrimäärien salaamiseksi.

Wagner kytkeytyy vahvasti Venäjän hallintoon ja Yhdysvallat on pannut sen pakotelistalle Ukrainan sotaan osallistumisesta. Wagnerin sotilaat muun muassa harjoittelevat Venäjän asevoimien tukikohdassa. Yhtiön entisten sotilaiden mukaan joukot kuljetetaan Syyriaan Venäjän armeijan koneilla. Wagnerin johtaja Dmitri Utkin on Venäjän armeijan erikoisjoukkojen everstiluutnantti (evp.). Hänen uskotaan sotineen Ukrainassa. Utkin esiintyi ilmeisesti vuonna 2016 otetussa yhteiskuvassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

”Kuoliko hän tyhjän takia?”

– Tämä ei ole reilua. Hän ei kuollut tappelussa jollain kujalla vaan taistelussa. Haluan, että hallitus antaa hänelle jonkinlaista tunnustusta tai kiitosta. En pyydä mitään epätavallista. Vai kuoliko hän ehkä turhaan? En tiedä enää, Nina Atjusheva sanoo BBC:n haastattelussa.

Severoonežskin pikkukaupungissa elävä Atjusheva sai viime vuoden syyskuussa musertavan puhelisoiton. Hänen poikansa Jevgeni Alikov oli ammuttu taistelussa Syyriassa. Viikkoa myöhemmin äiti vastaanotti arkun ja viiden miljoonan ruplan vakuutusrahat. Arkun toimittanut mies latoi hieman yli 70 000 euron edestä seteleitä Atjushevan keittiön pöydälle.

Wagnerin palveluksessa olleen Jevgeni Alikovin tarina on tyypillinen. Hän taisteli ensin Ukrainan Luhanskin separatistialueella ja matkasi sitten Syyriaan. Mies ehti sotia aavikolla kaksi kuukautta. Kuolintodistuksen mukaan hän menehtyi ampumahaavaan vatsassa. Alikoville myönnettiin kaksi mitalia palveluksestaan. Mitään valtiollista tunnustusta ei ole kuulunut.

Jevgeni Alikov on yksi monista Syyrian sodan vaietuista venäläisuhreista. Nina Atjushevan hankkimien asiakirjojen perusteella ainakin 54 Venäjän kansalaista kuoli Syyriassa syyskuussa 2017. Määrä on suurempi kuin Venäjän virallinen uhriluku koko Syyrian kolmen ja puolen vuoden sotaretkestä.

 

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt