Verkkouutiset

Venäjän rajoituksista nousi huoli: Toimiiko verkko rajalla?

Kansanedustajat kysyvät 5G-verkon rakentamisesta Suomen itärajalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaakkois-Suomen kansanedustajat ovat jättämässä Jukka Kopran (kok.) johdolla kirjallista kysymystä 5G-verkon rakentamisesta itärajalla. Nopean 5G-mobiiliverkon rakentamisesta Suomen itärajalle on ristiriitaista tietoa, ja edustajat haluavat tietää todelliset edellytykset ja esteet. He pyytävät mahdollisimman pian asiaa arvioivaa kirjallista selvitystä.

– Yle uutisoi tammikuussa, että 5G-verkon piti parantaa koko Suomen tietoliikennenopeuksia ja mahdollistaa esimerkiksi tehokkaan etätyön, tiedonsiirron tai vaativan tietokonepelaamisen käytännössä koko Suomessa, mutta toisin on tapahtumassa. Noin 1 300 kilometriä pitkä ja 60 kilometriä leveä kaistale Suomen ja Venäjän väliseltä valtiorajalta Suomen puolelle jää ilman tehokkainta 5G-nopeutta, kirjallisessa kysymyksessä todetaan.

– Tämä tarkoittaa käytännössä, että muun muassa Lappeenrantaan, Imatralle, Lieksaan, Haminaan, Kuusamoon, Ilomantsiin ja suureen osaan Joensuuta tehokkain 5G ei ole tulossa.Syynä on se, että Venäjällä ovat käytössä samat taajuudet, joita Suomessa käytetään 5G-verkossa. Kansainvälinen radio-ohjesääntö rajoittaa Suomen toimintaa samoilla taajuuksilla, joita Venäjä tarvitsee.

– Samalla kun muu Suomi pääsee kokeilemaan uuden 5G:n tehoa, jäädään itärajan tuntumassa seuraamaan kehitystä vierestä. Mobiiliverkon rakentajat, matkapuhelinoperaattorit tai taajuusalueita jakava Traficom eivät voi asialle mitään, koska kansainvälisiä sääntöjä ei voi rikkoa. Rajoitukset Venäjän rajan läheisyydessä ovat merkittäviä. Suomen ja Venäjän välisestä rajasta noin 30 kilometriä länteen 5G-verkkoa ei saa rakentaa lainkaan.

Itärajalla kehityspotentiaali ei edustajien mukaan ole samanlainen kuin esimerkiksi läntisessä Suomessa, jos Venäjän rajoituksissa ei tapahdu muutosta.

– Huoli 5G-verkon kehittämisestä Suomen itärajan läheisyydessä on suuri. Tehokkain 5G-verkko ei siis tämän hetken tiedon mukaan ole tulossa Suomen itäisimpiin osiin siitä syystä, että Venäjällä on käytössä samat taajuudet. Tämä voi estää tai hidastaa liikenteen digitaalisten palvelujen käyttöönottoa itärajan läheisyydessä, edustajat toteavat.

– Muuta maata heikommat viestintäverkot heikentävät ihmisten tasavertaisia mahdollisuuksia siirtyä etätyöhön. Liikkumistarpeen vähentäminen on olennainen osa liikenteen päästövähennystavoitteisiin pääsemisessä ja sen vuoksi tulee varmistaa, että viestintäverkot mahdollistavat etätyön ja -opiskelun sekä etäpalvelujen käytön myös itärajan läheisyydessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)