Verkkouutiset

Venäjän puolustuksessa on jättiaukko: Armeija kuin museosta

Venäjän puolustusuudistukset eivät pahemmin näy laiminlyödyssä idässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän armeija ryhtyi kymmenisen vuotta sitten ajamaan läpi merkittävien uudistusten sarjaa. Tavoitteena oli modernisoida neuvostoaikoihin jämähteneiden asevoimien rakenne, varusteet ja kalusto.

Nykyaikaista sodankäyntitapaa ja uusia aseita on nähty esimerkiksi Ukrainan sodassa ja Syyriassa. Venäjän johto on puolestaan rehvastellut tulevilla superaseilla. Venäjän presidentti  Vladimir Putin esitteli useita tulevia tai väitetysti jo käytössä olevia uusia ydinasejärjestelmiä maaliskuussa Venäjän kansakunnan tilaa käsitelleessä maratonpuheessaan.

Vaikutusvaltaiseen venäläiseen sotilaslehteen VPK:hon viittaavan War is boringin mukaan totuus Venäjän asevoimien tilasta ei vastaa mailmalle annettua kuvaa. Vaikka Venäjän armeija ei enää olekaan sama neuvostoajan reliikki kuin vielä lähimenneisyydessä, on sen puolustuksissa jutun mukaan silti suuria aukkoja, joiden takia se ei ole valmis suureen sotaan.

VPK:n tästä löytyvän artikkelin mukaan näitä haavoittuvaisuuksia löytyy eniten Venäjän keskisen ja itäisen sotilaspiirin alueilta. Etenkin itäistä sotilaspiiriä luonnehditaan suoranaiseksi ”antiikkimuseoksi”.

2,7 miljoonan neliökilometrin suuruisen itäisen sotilaspiirin joukot ovat yhä pitkälti vuosikymmenien takaisen kaluston kuten 1960-luvun BMP-1-panssariajoneuvojen ja 1970-luvun Konkurs-panssarintorjuntaohjusten varassa.

VPK kiinnittää huomiota myös ilmapuolustusten heikkouteen. Idän ilmatorjunnassa luotetaan yhä vahvasti 1960-luvulla kehitettyihin tykeillä varustettuihin Shilka-ilmatorjuntapanssarivaunuihin. Niillä ei käytännössä voi tehdä mitään moderneille taistelukoneille.

– Ilmapuolustuksissa on valtavia alueellisia aukkoja ja sitä (ilmapuolustusta) uudistetaan hitaammin kuin maan länsiosissa, jutussa todetaan.

VPK:n analyysin mukaan Venäjän olisi ”erittäin vaikea vastustaa” Yhdysvaltojen ilmavoimia ja laivastoa tai Japania. Kiina olisi jutun mukaan vielä tätäkin pahempi uhka.

Artikkelissa soimataan myös muun muassa panssari- ja taistelukonereservien liian pientä määrää sekä ilmatankkauksen ja elektronisen sodankäynnin kykyjen puutteita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)