Venäjän muslimit raivoissaan Putinille – ”tukee ilmaiskuilla murhaajaa”

Venäjän muslimit kritisoivat ankarasti Venäjän suorittamia ilmaiskuja Syyriassa.

Venäjällä toimivan For Muslims’ Rights -painostusryhmän johtaja Ali Charinsky kuvailee Syyrian presidentti Bashar al-Assadia ”kaikkien uskovaisten veriviholliseksi”.

Islaminuskoinen Charinsky kertoo seuraavansa kauhuissaan, kuinka hänen oman maansa sotilaskoneet pommittavat presidentti al-Assadia vastustavia kapinallisia.

– Venäjällä asuvat muslimit tietävät, että al-Assad on tappanut 250 000 kansalaistaan. He ovat raivoissaan nähdessään Venäjän tukevan tätä murhaajaa, Charinsky kertoo Financial Timesille.

Venäjän suorittamat ilmaiskut Syyriassa ovat aiheuttaneet paljon kritiikkiä Venäjän sosiaalisessa mediassa. Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti ilmaiskut 30. syyskuuta.

– Minulle on sunnimuslimina kivuliasta seurata, kuinka valtionpäämieheni – maassa, jossa on 20 miljoonaa pääosin sunnimuslimia – tukee alaviittimuslimi al-Assadia, joka on säälimätön naisten ja lasten tappaja, sanoo Shamil-nimellä esiintyvä Dagestanista kotoisin oleva aktivisti.

Venäjän ortodoksiseen kirkkoon kuuluvien johtajien ja maan muslimivähemmistön suhteet ovat usein olleet ongelmallisia.

The Moscow Islamic Universityn vararehtori Rais Izmaylovin mukaan venäläismuslimit tukevat yleensä al-Assadin hallintoa osittain siitä syystä, että he pelkäävät muita vaihtoehtoja. Pahimmassa tapauksessa Al-Nusran rintama tai niin kutsuttu Islamilainen valtio voisivat nousta valtaan.

Venäjän ulkoministeriön arvion mukaan 2 400 venäjänkielistä henkilöä on liittynyt jihadisteihin Syyriassa.

Asiantuntijoiden mukaan Isiksen kannattajat ovat eniten raivoissaan Venäjän sotilaallisesta interventiosta Syyriassa. Mutta myös muslimit, joilla ei ole kytköksiä jihadisteihin, ovat järkyttyneitä. Osa ihmisistä muistaa edelleen Venäjän aiemmat sotilastoimet muslimimaailmassa.

– Pohjois-Kaukasian muslimit muistavat Tšetšenian ensimmäisen ja toisen sodan. Osa heistä koki henkilökohtaisesti Venäjän ilmaiskut ja tietää, miltä se tuntuu, toteaa Caucasian Knot -uutissivuston päätoimittaja Grigory Shvedov.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt