X
SULJE MAINOS
Venäjän päivitetty kansallinen turvallisuusstrategia pitää länttä uhkana. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Venäjän ministerin puheita ihmetellään – 50-vuotiaat tankit ”modernia kalustoa”

Kremlin ylistämien hävittäjien ja tankkien tuotanto pyristelee Aleksandr Goltsin mukaan vakavissa vaikeuksissa.

Venäjän puolustusministerin Sergei Šoigun raportoidaan äskettäisessä Donin Rostovissa pitämässään puheessa ylistäneen maansa asevoimien ylivertaista nykyaikaisuutta sangen mahtipontisin sanakääntein.

– Tänään kaikki ymmärtävät – toiset vihaisina, toiset tyytyväisinä – että Venäjän armeijan aseistuksesta ja kalustosta yli 70 prosenttia, tarkemmin sanottuna 71 prosenttia, on modernia. Tämä on korkeampi prosenttiosuus kuin millään muilla asevoimilla maailmassa, Šoigun kerrotaan julistaneen.

Venäjän asevoimista puhuttaessa modernin käsitettä kuitenkin käytetään maan johtaviin sotilasasiantuntijoihin lukeutuvan Aleksandr Goltsin mukaan aivan erityisessä merkityksessä.

– Vuoden 2008 Georgian sodan aikana (josta tuli totuuden hetki Kremlille) lähes puolet kiireellä varastoista otetuista panssarivaunuista ja miehistönkuljetusajoneuvoista yksinkertaisesti hajosi eikä suoriutunut rajalle. Suurta osaa tästä kalustosta oli mahdotonta käyttää operaatiossa, Golts sanoo tässä englanniksi referoidussa Republic.ru-uutissivuston artikkelissa.

– Tämän seurauksena keksittiin ”modernin kaluston” käsite, johon nykyään sisältyvät niin äskettäin kehitetyt Su-57-hävittäjät ja Armata-panssarivaunut kuin lähes puoli vuosisataa palvelleet modernisoidut Su-24-koneet ja T-72-tankit, Golts toteaa.

Koska puolustuskalustoa koskevat tiedot ovat Venäjällä nykyisin lähes kauttaaltaan salaisia, Šoigu olisi voinut hänen mukaansa myös huoleti puhua 71 prosentin asemesta mistä hyvänsä luvusta ilman, että sen paikkansapitävyyttä voitaisiin mitenkään tarkistaa.

”Sarjatuotanto” kaukana tavoitteista

Kremlin uhosta huolimatta Venäjän puolustusteollisuus kärsii Goltsin mukaan kroonisista tuotanto-ongelmista. Siksi sekin, mitä kutsutaan ”sarjatuotannoksi”, etenee yhä useammin etanan vauhdilla.

– Viidennen sukupolven Su-57-hävittäjien sarjatoimitusten oli määrä alkaa vuonna 2016. Tosiasiassa ensimmäinen kone valmistui vuoden 2019 lopulla ja tuhoutui koelennolla, Golts sanoo.
Vuonna 2020 koneita ”sarjatuotettiin” yksi, ja tämän vuoden loppuun mennessä niistä vastaavan yhtiön johtaja on luvannut toimittaa neljä lisää.

– Samanlainen tarina liittyy myös uusimman panssarivaunun Armatan sarjatuotantoon. Niitä oli määrä valmistaa yli kaksituhatta vuoteen 2020 mennessä. Sitten alettiin puhua tuhannesta vaunusta. Nyt sarjatuotanto on luvattu käynnistää vuonna 2022, mutta erän suuruutta ei ole täsmennetty, Golts toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt