Verkkouutiset

Venäjän media yritti upottaa Putin-kriitikon, esitti CIA-asiakirjoja täynnä kirjoitusvirheitä

Venäjän mediassa esitetty paljastusreportaasi presidentti Vladimir Putinin kriitikosta vilisee kummallisuuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän valtiollisella Rossija 1 -kanavalla pyörivässä tunnetun Kremlin puolustajan Dmitri Kiseljovin televisio-ohjelmassa esitetään keskiviikkona paljastusreportaasi Aleksei Navalnyistä.

Navalnyi on venäläinen oppositiojohtaja ja voimakas presidentti Vladimir Putinin hallinnon kriitikko. Hänen johtamansa korruption vastainen säätiö on vastannut useista kiusallisista Putinin lähipiiriläisiä koskevista paljastuksista.

Kiseljovin reportaasista on esitetty Venäjän televisiossa parhaita paloja jo ennen sen varsinaista esittämistä. Navalnyitä syytetään ohjelmassa yhteistyöstä Britannian ja Yhdysvaltojen tiedustelun kanssa. Navalnyi kytketään myös Bill Browderiin. Väitteiden tueksi esitellään väitettyjä brittitiedustelu MI6:n ja Yhdysvaltojen CIA:n asiakirjoja.

Browder on Navalnyin tapaan ankara Vladimir Putinin kriitikko. Hän johti aikanaan Venäjän suurinta sijoitusyhtiötä Hermitage Capital Managementia. Vankilassa vuonna 2009 kuollut tilintarkastaja ja juristi Sergei Magnitski työskenteli Browderille. Yhdysvallat sääti juristin kuoleman jälkeen niin kutsutun Magnitski-lain.

Reportaasissa Navalnyistä ja Browderista maalataan länsitiedustelun kätyreitä, jotka pyrkivät heikentämään Venäjää ja sen johtoa ja saivat rahoitusta ulkomailta.

Venäläismedian väitteet ovat kuitenkin varsin hataralla pohjalla. Esimerkiksi Navalnyistä esitetyt raskauttavat asiakirjat vilisevät kummallisia kirjoitusvirheitä, joita äidinkielenään englantia puhuva ei tekisi.

BBC on käynyt asiakirjoja läpi tässä. Sen mukaan virheet ovat tyypillisiä venäjänkieliselle kirjoittajalle.

Venäläistodisteiden kummallisuudet eivät jää asiakirjoihin. Meduzan mukaan reportaasissa esitetään lisäksi ääninauha, jossa Navalnyiksi väitetty henkilö ei kuulosta lainkaan häneltä.

Browderin ja Navalnyin väitettyyn kirjeenvaihtoon liittyy myös erikoisia epäselvyyksiä. Ohjelmassa esitetään kahteen otteeseen keskusteluja, joissa Navalnyin vastaukset Browderin viesteihin on päivätty aikaisemmin kuin alkuperäiset Browderin viestit. Eräässä tapauksessa kyse on peräti kahden vuoden erosta.

Ohjelman aikana näytetään myös pätkä, jossa venäläiskanavan toimittajat tapaavat Navalnyin kadulla. Ruudulla väitetään, että paikkana on Ukrainan pääkaupunki Kiova. Todellisuudessa taustalla näkyvä rakennus sijaitsee Moskovassa ja Navalnyi on poistumassa omalta toimistoltaan.

Ankara Putin-kriitikko on jo ilmoittanut haastavansa venäläismedian oikeuteen raportissa esitetyistä väitteistä.

Meduzan mukaan Rossija 1 on korjaillut päiväys- ja paikkavirheitä myöhemmin. Alkuperäinen versio (alla) löytyy kuitenkin yhä videopalvelu Youtubesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)