Venäjän media julkaisee keksittyjä pakolaisuutisia Euroopasta – ”ei ole sattumanvaraista”

Asiantuntijan mukaan Venäjän hallituksella on kaksipolvinen informaatiostrategia Saksaa kohtaan.

Venäjän valtiota lähellä olevat uutiskanavat ovat kyseenalaistaneet ja vääristelleet Saksan viranomaisten kertomuksia viimeaikaisista maahanmuuttajiin liittyvistä tapahtumista, kertoo The Local.

Venäjän 5-kanava kertoi tiistaina uutisjutussaan, että Berliinissä nuoren naisen metron alle tönäissyt mies on Iranista kotoisin oleva pakolainen. Tapaus sattui viime viikolla, ja nainen kuoli vammoihinsa.

The Localin mukaan uutisjuttu pyrkii yhdistämään tekijän niihin maahanmuuttajiin, joiden väitetään ahdistelleen seksuaalisesti naisia Kölnissä uutena vuotena.

– Taas yksi Saksan kansalainen joutui pakolaisen uhriksi, lehti kertoo venäläismedian uutisoineen.

The Local korostaa Berliinin syyttäjien julkistaneen suuren määrän tietoa naista tönäisseestä Hamin E:stä, joka on asunut koko ikänsä Saksassa.

Julkistetuista tiedoista käy ilmi, että Hamin E. ei ole Iranista tullut pakolainen. Mies on Iranin kansalainen, joka on syntynyt Saksassa ja asunut Hampurissa. Hän on lisäksi syyllistynyt väkivaltaisuuksiin ja huumeiden väärinkäyttöön. Hamin on myös henkisesti sairas.

Myös muiden Venäjän valtiota lähellä olevien medioiden uutiset ovat aiheuttaneet The Localin mukaan kuohuntaa venäjänkielisten saksalaisten keskuudessa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tuki tiistaina televisiokanavan uutista, jonka mukaan kaksi maahanmuuttajaa sieppasi ja raiskasi 13-vuotiaan venäläistaustaisen tytön Saksassa. Berliinin poliisin mukaan koko tapaus on keksitty. Deutsche Welle kertoo, ettei tyttöä raiskattu eikä kaapattu. Ilmeisesti kyse oli ollut vain kadonneeksi ilmoitetusta henkilöstä, joka löydettiin myöhemmin.

Saksalaisviranomaisten vakuuttelut eivät ole vakuuttaneet Saksassa asuvia venäläisiä, jotka järjestivät viikonloppuna mielenosoituksen.

King’s College Londonin luennoitija Alexander Clarksonin mukaan venäläismedian jutut Saksassa oleskelevista pakolaisista on suunnattu pääosin kotimaan venäläisille.

– Kremlin propagandakoneisto antaa kuvan, jonka mukaan Saksan yhteiskunta on kaaoksessa maahanmuuton vuoksi. Kreml antaa venäläisille kuvan, jonka mukaan asiat ovat EU:ssa yhtä huonosti kuin Venäjällä, Clarkson kertoo The Localille.

– Venäjä väittää, että kaikkialla on kriisi. Kreml rohkaisee kansalaisiaan olemaan matkustamatta Saksaan ja pyrkii kiertämään vastuunsa Venäjällä käynnissä olevasta taloudellisesta ja sosiaalisesta kriisistä.

German Council on Foreign Relationsin ohjelmajohtaja, tohtori Stefan Meister katsoo, että venäläismedian uutisointi ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin Bild-lehdelle hiljattain antama ystävällismielinen haastattelu ovat merkkejä Venäjän hallituksen kaksipolvisesta strategiasta Saksaa kohtaan.

Meisterin mukaan Venäjän valtiojohto haluaa eroon Venäjälle asetetuista pakotteista. Pakotteet asetettiin sen jälkeen, kun venäjä liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan laittomasti itseensä.

– Bild-haastattelulla yritettiin hurmata EU. Putin haluaa sanoa, että me olemme valmiita keskustelemaan ja tekemään kompromisseja. Mutta Venäjä pyrkii heikentämään EU:ta, ja pakolaiskriisi tarjoaa tilaisuuden kasvattaa painetta Saksan ja EU:n hallituksia kohtaan.

– Tämä ei ole sattumanvaraista, kyse on suuremmasta strategiasta, jonka avulla pyritään vaikuttamaan sekä Saksan että EU:n informaation sisältöön ja levittämään levottomuutta kansalaisten keskuudessa.

Kommentit