Venäjän korkeimman oikeusviranomaisen mafiakytköksiä paljastettu, pojalla jättiomaisuus

Selvityksessä paljastetaan Venäjän valtakunnansyyttäjän mafiakytkökset.

Oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin korruption vastainen säätiö FBK on julkaissut laajan tutkimuksen Venäjän valtakunnansyyttäjän Juri Tsaikan ja hänen perheensä kytköksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Tsaika on Venäjän korkein oikeusviranomainen.

FBK on tuottanut tutkimuksesta 45-minuuttisen dokumenttielokuvan (alla). Meduza on julkaissut tässä selvityksen tutkimuksen olennaisimmista löydöksistä.

FBK kertoo Juri Tsaikan pojan Artem Tsaikan tekevän bisnestä apulaisoikeusasiamies Gennadi Lopatinin ex-vaimon Olga Lopatinan kanssa. Heidän uskotaan eronneen lakiteknisistä syistä vain paperilla ja olevan edelleen todellisuudessa yhdessä.

Artem Tsaika omistaa yhdessä Olga Lopatinan kanssa Pomegranate-luksushotellin Kreikan Halkidikissa. Lopatina taas omistaa osan Sugar Kuban -nimisestä yhtiöstä. Sen muita osakkaita ovat Kushtsevskajan mafian pahamaineisten jäsenten Sergei Tsapokin ja Vjatseslav Tsepovjazin vaimot.

Tsapokin ja Tsepovjaz tuomittiin vuonna 2010 elinkautiseen vankeuteen 12 ihmisen murhasta. Tapettujen joukossa oli neljä lasta.

Heidän lisäkseen Sugar Kubanin omistajiin kuuluu myös Venäjän valtakunnansyyttäjänviraston entinen kansliapäällikkö Aleksander Staroverov. Hän jätti virkansa, kun paljastui, että lukuisiin veritekoihin kytketyn GTA-rikollisjengin jäsenet olivat piileskelleet poliisilta hänen omistamassaan talossa.

Sugar Kubanin pääkonttori sijaitsee samassa rakennuksessa, jossa Tsapokinilla oli oma toimistonsa ennen vankilatuomiota.

Huvila Kreikassa

Valtakunnansyyttäjän pojalla Artem Tsaikalla on hotellin lisäksi Kreikassa rakenteilla oleva huvila. Myös Olga Lopatina rakentaa sen lähistölle omaa huvilaa.

FBK huomauttaa, ettei Lopatinalla voi virallisten tulojensa puolesta olla millään varaa sekä osaan hotellista että huvilaan. Esimerkiksi vuonna 2011 Lopatina tienasi ilmoitustensa perusteella noin 18 miljoonaa ruplaa eli hieman yli 250 000 euroa. Tuolloin hän oli vielä virallisestikin naimisissa apulaisvaltakunnansyyttäjän kanssa.

Sekä hotelli että Tsaikan ja Lopatinan huvilat sijaitsevat Athosvuoren lähellä. Valtakunnansyyttäjä Juri Tsaika vierailee siellä usein ”latautumassa henkisesti”.

FBK:n tutkimuksen mukaan Artem Tsaika omistaa Kreikan huvilansa lisäksi Sveitsissä talon, jonka arvo on hieman alle 3 miljoonaa euroa. Virallisten tietojen mukaan hän asuu kuitenkin paljon vaatimattomammin.

Miehen miljoonaomaisuutta hallinnoi Marat Khapsirokovin omistama lakifirma. Hän on toisen valtakunnansyyttäjänviraston entisen kansliapäällikön Nazir Khapsirokovin poika.

Rahat laivayhtiöstä

FBK:n selvityksen perusteella Artem Tsaikan mittava omaisuus pohjautuu 2000-luvun taitteessa Irkutskissa tehtyyn yrityskaappaukseen. FBK kertoo Tsaikan ottaneen Upper Lena River Shipping Companyn ja sen 12 alusta väkisin haltuunsa.

FBK:n mukaan Tsaikalla oli myös näppinsä pelissä yhtiön silloisen toimitusjohtajan kuolemassa vuonna 2003. Kuolinsyytutkimuksen mukaan mies murhattiin, mutta paikallinen syyttäjä kieltäytyi nostamasta asiasta syytettä.

Novaja Gazeta -lehden mukaan syyttämättäjättämispäätöksen teki Irkutskin piirisyyttäjä Albina Kovaleva. Hänellä on läheiset välit Tsaikan perheeseen. Juri Tsaika on itsekin työskennellyt Irkutskissa ennen nousuaan Venäjän oikeusjärjestelmän huipulle.

Nykyisin Artem Tsaika omistaa holdingyhtiön, joka hallinnoi satojen miljoonien eurojen sijoituksia. FBK:n mukaan Tsaika tekee hankintoja täysin sattumanvaraisesti ja useilta eri aloilta. Hänen omistuksiinsa kuuluu niin rakennusyhtiöitä, kaivoksia ja lakifirmoja kuin tiilitehtaitakin.

FBK:n tutkimus tukee myös aiempia mediaväitteitä siitä, että Juri Tsaikan toinen poika Igor Tsaika olisi menestynyt isänsä avustuksella. Igorin yhtiöt ovat saaneet hoidettavakseen useita merkittäviä valtion hankkeita.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt