Sotilaat seuraavat Venäjän konetta Naton harjoituksen aikana Norjassa. LEHTIKUVA / AFP

Kari Tolvanen: Venäjän kootut selitykset

Jälleen kerran hankitut todisteet osoittavat Venäjän olevan erittäin vahva epäilty, kirjoittaa kansanedustaja Kari Tolvanen.

”Venäjää syytetään milloin mistäkin, useimmiten perusteettomasti.” Tämä on Venäjän johdon virallinen linja aina, vaikka jäätäisiin kiinni rysän päältä. Esimerkiksi venäläisten sotilaskoneiden taannoiset ilmatilaloukkaukset kiistettiin, vaikka näyttönä oli mm. Suomen ilmatilassa otetut valokuvat. Suomalaiset putinistit kiirehtivät selittämään naapurin koneiden tunkeutumista Suomen ilmatilaan mm. ukkosmyrskyn väistämisellä, vaikka kukaan muu ei sellaista ollut havainnut.

Tuore ja vakava loukkaus on Naton sotaharjoituksen aikana tapahtunut, mm. Suomen Lapissa ilmennyt GPS-signaalin häirintä. Jälleen kerran jo nyt hankitut todisteet osoittavat Venäjän olevan erittäin vahva epäilty, vaikka ns. täysi näyttö vielä puuttuu. Tuoreen Norjan puolustusministeriöltä saadun tiedon mukaan GPS-häirintä on ollut lähtöisin Kuolan niemimaalta Venäjältä. Tuskinpa siellä juuri kukaan muu voi operoida kuin sikäläinen armeija, jolla useiden eri lähteiden mukaan on kyky häirintään.

Venäjän valtiolliset ”riippumattomat” mediat ovat jo ehtineet julkaisemaan useita selityksiä mahdollisesta GPS-häirinnästä (Ilta-Sanomat 13.11.). Niissä on keskitytty Suomen esittämien epäilyjen mitätöimiseen ja tekemiseen naurettaviksi. Väitteitä on esitetty mm. venäläisvastaisesta massapsykoosista, Naton käskystä pääministeri Juha Sipilälle Venäjän syyllistämisestä ja tietenkin vakioselitys, että Venäjällä ei ole osuutta asiaan. Yhtä hyvin Venäjän valtiollisen median listaa voisi jatkaa väitteellä porojen säteilystä ja siitä aiheutuneesta häiriöstä. Se olisi yhtä uskottava selitys.

Venäjän kommentit tuovat minulle usein mieleeni poliisikuulusteluissa kuulemani ”juna koukkasi” ja ”kaveri kaatui puukkoon” –selitykset. Tällaista rikoksesta epäillyt kertoivat, kun olivat tuupanneet jonkun junan alle tai iskeneet puukon uhrin selkään kahvaa myöten.

Britanniassa Salisburyssa tapahtuneen, Sergei Skripaliin ja tyttäreensä kohdistuneen myrkkyiskun Venäjä luonnollisesti kiistää täysin. Perusteellisessa kansainvälisessä tutkinnassa on vahvistunut, että sotilasvalmisteista Novitshok –hermomyrkkyä käytti kaksi Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agenttia. On uskomattoman häikäilemätöntä, että rauhan aikana toisen valtion alueella käytetään sota-asetta, jolla pahimmillaan saatetaan vakavaan vaaraan suuri määrä ihmisiä.

Venäjä osoitti hybridisodankäynnin taitonsa tunnuksettomilla sotilailla, ns. pienillä vihreillä miehillä, kun se aloitti Krimin valloituksen. Tottakai aluksi Venäjä kiisti osuutensa asiaan, mutta lopputuloksenhan me tiedämme. Yllättävää on, että Suomessa vieläkin eräät tahot epäilevät Venäjän osuutta Salisburyn myrkkyiskuun tai ymmärtävät Krimin valloituksen sekä ovat valmiita lieventämään talouspakotteita. Motiiveja voi vain arvailla.

Airiston Helmi –tutkinta on toivottavasti avannut silmät ja tuonut lisätietoa venäläisten toimista ja tavoitteista. Vaikka poliisin tutkinta keskittyy talousrikoksiin, tullee myöhemmin lisätietoa myös muista asiaan liittyvistä seikoista, mm. maanpuolustuksen kannalta tärkeistä asioista.

Me suomalaiset olemme tutkitusti maailman rehellisin kansa. Ikävä kyllä se on tainnut tarkoittaa myös, että olemme maailman sinisilmäisin kansa. Onneksi nyt mm. päättäjät ovat heränneet ja vihdoinkin on tulossa laki maakauppojen rajoittamisesta strategisten kohteiden läheisyydestä. Onhan se ollut täysin käsittämätöntä, että ulkomaalaiset, usein epämääräiset henkilöt ovat voineet vapaasti ostaa maa-alueita ja rakennuksia esimerkiksi huoltovarmuuden, sähkönjakelun tai viestinnän kannalta erittäin tärkeiden kohteiden läheltä. Mörköjä ei kuitenkaan pidä nähdä kaikkialla. Homeisen rajavartioaseman tai kesämökin ostaminen ei ole Suomen turvallisuuden kannalta huolestuttavaa. Pikemminkin me tarvitsemme turisteja, jotka tuovat työtä ja rahaa.

Keskustelua ja kanssakäymistä Venäjän kanssa on tietenkin ehdottomasti jatkettava sekä EU-tasolla että kahdenvälisissä suhteissa. Diplomatia on aina ensisijainen ja tehokkain keino. Mielestäni se aika on kuitenkin ohi, jolloin presidentit lahjoittivat kissoja ja välttelivät kiusallisia puheenaiheita. Sen verran tunnen venäläisiä, että he arvostavat suoruutta myös hankalissa asioissa, kunhan sen tekee toista arvostaen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on toiminut esimerkillisesti mm. venäläisten kanssa. Tällaista puheeksi ottamisen taitoa ja tarvittaessa jämäkkyyttä toisinaan tarvitaan. Uskon hänen ja muiden ulkopoliittisten vaikuttajien ottavat tiukan kannan GPS-häirintätapauksessa, kun sen aika on. Kyse ei ole mistään vähäisestä asiasta, vaan se on rinnastettavissa jopa alueloukkaukseen.

Ovatko GPS-häirintä tai Pohjois-Suomen raja-asemien kautta Venäjältä vuosien 2015 ja 2016 vaihteessa lähetetyt turvapaikanhakijat ”koepalloja”? Haluaako Venäjä nähdä, miten valtiojohtomme reagoi?  Tapahtuuko jotain samankaltaista ensi keväänä ennen eduskuntavaaleja?

Mielestäni on täysin selvää, että ainakin Nato-keskusteluun pyritään vaikuttamaan tavalla tai toisella rajojemme ulkopuolelta ja myös trollien sekä putinistien taholta. Kun vaalivaikuttamista ei onneksi kyetä tekemään suoraan äänestystulosta manipuloimalla, tehdään vaikuttaminen erittäin todennäköisesti suomalaisten mielipiteisiin erilaisin keinoin vaikuttamalla. Mediakriittisyys on valttia. Suomi ei ole enää lintukoto tässäkään suhteessa.

Kari Tolvanen

Kari Tolvanen

Kari Tolvanen on kokoomuksen kansanedustaja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt