Verkkouutiset

Venäjän ja Kiinan akseli: näin länsimaita pyritään heikentämään

The Russia-China Axis -kirjan kirjoittajien mukaan Kiina ja Venäjä pyrkivät heikentämään länsimaita ennennäkemättömällä poliittisella, taloudellisella ja sotilaallisella yhteistyöllä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The Russia-China Axis -kirjan kirjoittajien Douglas Schoenin ja Melik Kaylanin mukaan Venäjä ja Kiina ovat aloittaneet ennennäkemättömän poliittisen, taloudellisen ja sotilaallisen yhteistyön, jolla on länsimaita ja Amerikkaa vastustavia pyrkimyksiä, kertoo Business Insider.

‒ Lyhyesti sanottuna käynnissä on uusi kylmän sodan kaltainen kehitys, jossa vanhat vastustajamme ovat palanneet peliin vahvempina kuin ne ovat olleet vuosikausiin, kirjoittajat sanovat.

Länttä heikentämään pyrkivä keino on kirjoittajien mukaan ensinnäkin tarjota sotilaallista ja taloudellista apua Pohjois-Korealle, Iranille ja Syyrialle. Kiina on tukenut Pohjois-Koreaa jo vuosia ja tukenut muun muassa Pyongyangin ydinohjelmaa. Samalla Kiina on asettunut Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen liittouman vastapuolelle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on puolestaan toiminut aktiivisesti yhteistyössä Syyrian presidentti Bashar-al Assadin kanssa. Venäjän pommituksissa Syyriaan on raporttien mukaan kuollut enemmän siviilejä kuin Isis-terroristeja, jotka länsi pyrkii selättämään.

Sekä Kiina että Venäjä ovat myös panostaneet enenevissä määrin sotilaalliseen voimaansa ja kasvattaneet kansallisia puolustusbudjettejaan. Kiinan presidentti johtaa maailman suurinta armeijaa, jonka budjetiksi on määritetty 356 miljardia USA:n dollaria. Maat tekevät laajaa yhteistyötä ja tukevat toisiaan esimerkiksi varustelulla.

‒ Sotilaallinen yhteistyö on strategia, jonka päämääränä on kiristää lännen tilannetta, Melik Kaylan sanoo.

Lisäksi kumpikin maa on Schoenin ja Kaylanin mukaan asettunut kansainvälistä yhteisöä vastaan pyrkimällä aluevaltauksiin. Kiinan tavoitteena on ollut saada hallintaansa merialueita Etelä-Kiinan merellä, ja se on vastustanut kansainvälisen oikeuden päätöstä, jonka mukaan sillä ei ole oikeuksia alueisiin.

Venäjä puolestaan on syyttänyt länttä bluffauksesta Krimin valtauksen yhteydessä. Kiina kieltäytyi äänestämästä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Krimin valtauksen pätemättömyyden puolesta.

Kuten Etelä-Kiinan meri myös Krimin niemimaa tarjoaa pääsyn sekä Mustallemerelle että Asovanmerelle.

‒ Kiina ja Venäjä ovat laskeneet yhdessä, että länsi on maantieteellisesti liian jakautunut, että sillä voisi olla johdonmukainen vastaus aina Virosta Spratlysaarille saakka, Kaylan sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)