Uran-9. Vitali V. Kuzmin/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Venäjän hurja robottitankki onkin täysi floppi: Simahti 17 kertaa Syyriassa

Miehittämättömän taisteluajoneuvon ominaisuuksia on liioteltu valtavasti.

Venäjä on suitsuttanut uutta Uran-9-robottitankkia suorastaan vallankumoukselliseksi kyvyksi maan asevoimille. Venäjän puolustusministeriö vahvisti maaliskuussa, että itsenäistä taisteluajoneuvoa oli myös testattu Syyriassa. Venäjän valtion mediassa on julkaistu runsaasti lennokkaita videoita (alla) Uran-9:n ”viimeisistä testeistä”. Niissä robottitankki tulittaa kohteita ja ajaa maastoradalla.

National Interestin mukaan ilma- ja panssarintorjuntaohjuksilla sekä konetykillä varustetun Uran-9:n ominaisuuksia on kuitenkin liioteltu runsaasti.

Venäläisen puolustusalan tutkija Andrei P. Anisimovin julkistamien tietojen perusteella Uran-9:n on ollut Syyrian testeissä pettymys. Kehuttu tankki ei Anisimovin mukaan yksinkertaisesti ”kykene suorittamaan sille annettuja tehtäviä”.

Defence Blog on kerännyt tähän Anisimovin venäläisessä turvallisuuskonferenssissa esittämiä kommentteja. Tutkijan mukaan Uran-9:n mainostettu toimintaetäisyys oli vain muutamia satoja metrejä alun perin luvatun noin 2,8 kilometrin sijaan.

Syyrian kokeissa koettiin myös kaikkiaan 17 lyhytaikaista ja kaksi pitkäkestoista ”hallinnan menetystä”. Tällä tarkoitetaan mitä todennäköisemmin sitä, että laite lakkasi toimimasta tai vastaamasta ohjaajansa komentoihin.

Uran-9-ajoneuvojen kerrotaan myös kärsivän runsaasti teknisistä vioista, jotka vaivaavat niin mekaanisia osia kuin myös robottitankin sensorijärjestelmiä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt