Verkkouutiset

Venäjän FSB:n johtaja: Isänmaa on vihamielisen hyökkäyksen kohteena

Kenraali Aleksandr Bortnikovin mukaan arkistoaineistot osoittavat, että Josif Stalinin puhdistuksille oli objektiivisia perusteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Käsitys Neuvostoliitossa 1930-luvulla toteutettujen poliittisten puhdistusten mielivaltaisuudesta on Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n johtajan, kenraali Aleksandr Bortnikovin mukaan vahvasti liioiteltu.

– Vaikka monet yhdistävät tähän ajanjaksoon tekaistujen syytteiden laajamittaisen tehtailun, arkistoaineistot todistavat, että merkittävässä osassa rikostapauksista – ja myös tunnettujen avointen oikeudenkäyntien taustalla – oli objektiivisia seikkoja, Bortnikov sanoo.

Neuvostoliiton kommunistipuolueen sisäisen valtataistelun Josif Stalinille hävinneen Lev Trotskin tukijoiden suunnitelmat Stalinin ja tämän poliittisten liittolaisten syrjäyttämiseksi tai jopa murhaamiseksi antoivat Bortnikovin mukaan todellisen aiheen vastatoimiin. Hän sanoo monien puhdistusten kohteeksi joutuneiden myös syyllistyneen korruptioon, vallan väärinkäyttöön ja yhteistoimintaan ulkomaisten tiedustelupalvelujen kanssa.

Bortnikov myöntää, että puhdistuksissa kuitenkin tapahtui myös rikollisia ylilyöntejä Nikolai Ježovin toimiessa vuosina 1936–38 FSB:n edeltäjäorganisaation NKVD:n johdossa. Niihin syyllistyneitä henkilöitä rangaistiin hänen mukaansa asianmukaisesti sen jälkeen, kun Ježov oli erotettu ja teloitettu.

Ježovin seuraajaa, lännessä pahamaineista Lavrenti Berijaa Bortnikov kiittelee NKVD:n ulkomaantiedustelun uudelleenkäynnistämisestä ja puhdistusten toteuttamisesta turvallisuuspalvelun sisällä. Berijan ansioksi hän lukee välillisesti myös sen, että kuolemantuomioiden määrä kääntyi laskuun.

– Tutkintatoiminnan laatuun kohdistuvat vaatimukset kasvoivat, mikä vaikutti kuolemanrangaistusten vähenemiseen, Bortnikov selittää.

Neuvostoliiton sisäministeriön arkistotiedot osoittavat hänen mukaansa, että vastavallankumouksellisista ja muista vakavista valtion vastaisista rikoksista tuomittiin kaikkiaan 4 060 306 henkilöä, joista 642 980:lle langetettiin kuolemantuomio.

Joidenkin lähteiden mukaan yksinomaan vuosien 1936–38 puhdistuksissa olisi menehtynyt jopa 1,5 miljoonaa henkeä. Bortnikov kuitenkin vannoo sisäministeriön arkistotietojen nimiin.

– Kaikki muut luvut ovat kiistanalaisia, hän sanoo.

Bortnikov kertoo näkemyksistään Rossiiskaja Gazeta -lehdelle tiedustelupalvelun 100-vuotispäivän johdosta antamassaan haastattelussa.

Bolševikkien jalanjäljillä

Venäjällä useat ministeriöt ja muut valtiolliset elimet katsovat historiansa juontavan jo tsaari Pietari Suuren valtakaudelta (1682–1725). FSB:n juuret ovat kenraali Bortnikovin mukaan kuitenkin vuoden 1917 bolševikkivallankumouksessa.

Vaikka tiedustelua, vastavakoilua ja muita valtion turvallisuuteen liittyviä toimintoja harjoitettiin jo keisarivallan aikana, vasta Feliks Dzeržinskin johdolla joulukuussa 1917 muodostettu FSB:n edeltäjä Tšeka yhdisti nämä toiminnot yhden yhtenäisen turvallisuuspalvelun siipien suojiin, Bortnikov sanoo.

Monella eri nimellä sadan vuoden kuluessa toimineeseen turvallisuuspalveluun vaiheisiin on hänen mukaansa usein suhtauduttu kohtuuttoman kriittisesti ja historialliset olosuhteet sivuuttaen.

– Isänmaamme on toistuvasti joutunut ulkovaltojen vihamielisen hyökkäyksen kohteeksi. Vihollinen on pyrkinyt kukistamaan meidät avoimessa taistelussa tai tukeutumalla maassamme toimineisiin pettureihin, joiden avulla on haluttu kylvää sekaannusta, hajottaa kansaa ja halvaannuttaa valtion edellytykset vastata nouseviin uhkiin oikea-aikaisesti ja tehokkaasti. Venäjän tuhoaminen on edelleen pakkomielle joillekuille.

Se, millaisiin keinoihin turvallisuuspalvelu on kulloinkin turvautunut, on Bortnikovin mukaan aina heijastellut vallitsevia olosuhteita – niin myös nyt. Hän on ylpeä siitä, että FSB:llä on takanaan sen johdossa itse 1998–99 toimineen Vladimir Putinin tuki.

– Venäjän presidentti arvostaa suuresti työmme tuloksia, ja niin myös vuosi vuodelta yhä useammat kansalaiset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)